Hallsta ski - längdskidåkning

Klicka på en fråga för att läsa svaret:

 • Hur ofta och när spåras det?
  Skidspåren spåras varje dag om det behövs, utom på julafton.Spårpersonalen försöker åka ut direkt på morgonen.
 • När börjar konstsnö tillverkas?
  Snökanonerna står startklara i slutet på oktober, men det är kylan som bestämmer när de kan köras igång. Vid kyla läggs en slinga om 7,5 km med konstsnö. Det tar drygt en vecka att få till ett bra konstsnöspår om allt flyter på.Rekordåret 2010 startades kanonerna redan den 21 oktober, men det höll tyvärr bara i två dagar.
 • Var finns det lättåkta banor?
  Vid Kälen (vid sopstationen) finns det ett lättåkt spår draget på myren.Vid Elljusspåret vid skidstadion finns korta banor, men de är lite mer kuperade.
 • Var spåras det först när det har kommit snö?
  Elljusspåret spåras först. Sedan Storskällmyran och därefter Lidberget, 7,5 km, 10 km, 15 km. Variationer kan förekomma,
 • Varför finns det inte spår dragna?
  Personalen arbetar för att alla spår ska vara åkbara. Men om det snöar mycket är de troligen ute och spårar någon annanstans för tillfälle.Vid tävlingsdag måste vi köra tävlingsbanorna först, innan vi kan köra några andra sträckor. Det betyder att t ex Storskällmyran pistas senare på dagen än en vanlig dag.Ibland händer det även att pistmaskinen har gått sönder. Beroende på problem och leveranstider kan maskinen bli stående några dagar. Då försöker vi lösa prepareringen med skoter så gott det går.Snöar det mycket dessa dagar blir det sämre service på spårningen. Fokus dessa dagar läggs på elljusspåret och Storskällmyran
 • Varför spåras det inte över Spannsjön?
  Spannsjön är en lynnig sjö med många in- och utlopp. Det gör att isen bitvis kan vara dålig. Skidspår på en sjö kan invagga någon i falsk trygghet att isen är säker bara för att det går ett skidspår där. Så ur ett säkerhetsperspektiv har spår över Spannsjön valts bort.
 • Är det spåravgift överallt?
  Ja, det är spåravgift på hela spårsystemet.
 • Är spåren uppmärkta?
  Alla basspår är uppmärkta med skyltar.Det finns även kartor över alla tillgängliga spår.
  Kartor över Hallstaberget.

Publicerad: 2015-12-15

  Ingen giltig användare vald.

Medborgarservice