Krisberedskap handlar om att vara förberedd på en kris. Kommunens ansvar är att planera för krisberedskap och civilt försvar, inventera risker, göra riskanalyser, ha en krisorganisation samt planer för att hantera en kris som påverkar kommunen och människorna som vistas där. Ansvaret omfattar både de egna verksamheterna och det geografiska området.
Kommunen har ett ansvar för krisberedskap både i de verksamheter som vi driver själva och anlitar andra att utföra på uppdrag av oss. Vi har också ett ansvar att samordna krisberedskapen i kommunens geografiska område tillsammans med andra samhällsviktiga verksamheter.
Kraven på kommunens krisberedskap finns beskrivna i en lag. Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap
Kraven på kommunen kan sammanfattas till att:
Kommunens krisledning påbörjar sitt arbete om det finns risk för eller har inträffat en kris/samhällsstörning som påverkar kommunens verksamheter, innevånarna eller de som vistas i kommunen, eller på annat sätt kräver en insats av kommunen för att samordna hanteringen av störningen eller information om den.
Några samhällsstörningar som kan leda till att kommunens krisledning aktiveras:
Sådana situationer kan kännetecknas av: