Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är namnet på olika handlingar där någon eller några kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja, är sexuella övergrepp.

Man har rätt att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt. Ett barn har inte heller rätt att ta på ett annat barn mot dess vilja.


Här nedan följer några exempel på sexuella övergrepp:

  • Att någon tar på ens kropp med händerna, munnen eller könet på ett obehagligt sätt eller så att man blir rädd.
  • Att någon pratar med en eller tittar på en på ett sexuellt sätt som man upplever som obehagligt.
  • Att tvingas ha sex fast man inte vill, till exempel tvingas ha samlag med någon eller tvingas stimulera någon sexuellt.
  • Att tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar, på nätet eller offline.
  • Att någon gör något sexuellt mot en när man inte kan uttrycka sin vilja eller skydda sig. Till exempel för att man sover eller är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.
  • Att bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte, om det är mot ens vilja eller om man är under 15 år.


Sexuella övergrepp kan ske på många sätt och på olika ställen. Det kan vara både när man träffas offline, via chatt eller webbkamera.


Om du känner dig utsatt och illa behandlad eller om du känner någon som blir utsatt kan du kontakta socialtjänstens mottagning för barn, unga och familj för råd och stöd.


Du kan också vända dig till skolsköterskan eller kuratorn på din skola. Klicka på länken skolsköterska eller kurator så får du information om vart du ska vända dig.


Ungdomsmottagningarna i Västernorrland är öppna för ungdomar till och med 22 år. På en ungdomsmottagning kan du prata om det mesta. Inga frågor och problem är för stora eller för små. Kontaktuppgifter hittar du i rutan för länkar. 

Publicerad: 2019-09-20

    Ingen giltig användare vald.

Medborgarservice