Så ska statsbidrag för God och nära vård på landsbygd användas i Sollefteå
Utvecklingsarbetet "God och nära vård på landsbygd" har nu fått ny fart i Sollefteå och Kramfors. Målet är att stärka en del av vården på landsbygden genom samverkan, individanpassade lösningar och ökad delaktighet för invånarna.
Utvecklingsarbetet, som finansieras av Socialdepartementet, är en fortsättning på en tidigare samverkan mellan kommunerna och Region Västernorrland.
Tre huvudsakliga områden står i fokus:
- Teamarbete utifrån individuella behov
- Samarbete i en gemensam organisation för primärvården
- Samskapande med invånarna
Flera pilotprojekt är planerade för att utveckla konkreta arbetssätt. Efter avslutad projekttid ska insatserna utvärderas för att bedöma vilka som kan bli permanenta.
I Sollefteå kommun kommer följande projekt att genomföras
Gemensam ledning för den primära vården
Fortsatt utveckling av den gemensamma ledningen för den primära vården i samverkan mellan kommunerna samt regionens primärvård samt specialistvård.
Mobilt team för bredare vårdinsatser: Genom att samla olika yrkesgrupper och kompetenser i ett mobilt team ska fler behov kunna mötas än idag. Syftet är att erbjuda en mer individanpassad öppenvårdsform där patienterna blir mer delaktiga i sin vård.
Äldremottagning: Medarbetare inom regionens primärvård, specialistvård och kommunal hälso- och sjukvård ska ta fram ett arbetssätt för en äldremottagning. Målet är att öka trygghet, kontinuitet och tillgänglighet genom en mer sammanhållen vård för äldre.
- Vi behöver jobba mer proaktivt med våra äldre så att vi stöttar dem i att bevara en god hälsa längre. Mycket handlar om att stärka individens kapacitet till egenvård men också skapa en trygghet och tillit till vården. Vi är inne i en omvälvande fas där nya arbetssätt behöver utvecklas för att klara av framtidens, men också dagens, vårdutmaningar, säger Katarina Östergren Verksamhetsutvecklare Närsjukvårdsområde Väster Region Västernorrland.