Lyssna på sidan Lyssna

Kaffestugan – en mötesplats för de utsatta…

Förra veckan öppnade Kaffestugan i Sollefteå sina dörrar. En mötesplats för beroendepersoner som står längst ifrån samhället. Tanken är att man ska kunna få en kopp kaffe, macka eller bara sällskap.

Kaffestugan är en helt ny satsning som kunde bli verklighet efter att Öppenvården flyttat från Hågesta till centrum. Flytten skedde som ett led i kommunens arbete för att göra plats för Försvarsmaktens etablering.

- Tanken med Kaffestugan är att göra hjälpen mer tillgänglig för de personer som står längst ifrån samhället. Kan man fånga upp den här gruppen så att de blir sedda och hörda kan man kanske också ha ett motiverande samtal som bidrar till att man gör ett bättre val just den dagen, säger Birgitta Andersson enhetschef på Öppenvården.

Till en början kommer Kaffestugan att vara öppen måndagar, onsdagar och fredagar mellan 09-13 men finns det efterfrågan och intresse finns alla möjligheter att utöka och utveckla verksamheten.

Eftersom många i målgruppen kan ha svårt med myndighetskontakter och det kan finnas en rädsla att ta kontakt försöker man sprida informationen om Kaffestugan genom att göra besökarna till ambassadörer.

Besökarna behöver inget biståndsbeslut och man kan komma som man är. Allt för att göra det så enkelt som möjligt att ta första steget och ta kontakt.

- Tanken är att erbjuda en så pass trivsam plats så att våra besökare vill vara här och vara rädd om den här platsen, avslutar Birgitta Andersson.

Kaffestugan ligger vägg i vägg med Öppenvården på Kungsgatan 10 c i Sollefteå.