Information om Coronaviruset

Det sprids väldigt mycket information om det nya Corona-viruset just nu. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte. Här samlar vi information och länkar som kan vara bra att hålla koll på.

Viktig information gällande Coronaviruset

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. Läs mer på Sjukvårdsupplysningen 1177 om hur du bör agera om du misstänker att du har drabbats av Coronaviruset.

Här kan du ta del av rådande restriktioner och råd. Länk till annan webbplats.

Information om du eller någon i familjen blivit sjuk. Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens information om Covid19. Länk till annan webbplats.

Uppdaterat information

Här publiceras aktuell information på löpande band. Se datummärkningen för den senaste informationen.

Mer om rekommendationer, vaccination och testning

22/11 Nya rekommendationer gällande testning...

Nya rekommendationer från och med idag!

Pandemin är inte över. Även om smittspridningen hos oss fortfarande befinner sig på låga nivåer ökar den i vår omvärld.

Därför har Folkhälsomyndigheten beslutat att åter rekommendera personer som är vaccinerade att testa sig för covid-19 vid symptom. Rekommendationen är att alla som är sex år och äldre ska testa sig vid symptom för covid-19.

Hos www.1177.se hittar du information om hur du kan boka ditt test.

10/11 Vaccinationslokaler i Näsåker, Junsele och Ramsele

Nu finns det vaccinationslokaler i Näsåker, Junsele och Ramsele. Du bokar tid via 1177.se Länk till annan webbplats.

22/10 Vaccinera dig i Näsåker och Drop-in vaccination i Sollefteå!

På tisdag kan du som ännu inte vaccinerat dig med dos 1 göra det i Näsåker. Det i samband med att kommunen informerar och lyssnar av synpunkter i projektet Samskapande Näsåker. Tiden för vaccination är 15.00-18.00.

På torsdag den 28 oktober arrangerar regionen också Drop-in vaccination på Hälsocentralen i Sollefteå mellan klockan 12.00-19.00. Drop-in vaccinationen gäller INTE för dos 3.

19/10 Ändrade rekommendationer från 1 november 2021

Är du fullvaccinerad så har många av de restriktioner som gällt hävts medan du som ännu är ovaccinerad ska fortsätta att hålla avstånd och undvika folksamlingar.

Åtgärderna mot covid-19 ska inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa. De ska också ta hänsyn till barns bästa. En ökad vaccinationstäckning ger en minskad risk för allvarlig sjuklighet och smittspridning till och från fullvaccinerade personer.

Från den första november förändras restriktionerna ytterligare och du som är fullvaccinerad behöver inte längre testa dig vid symptom.

Läs mer här om vad som gäller från 1 november. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

4/10 Äldre personers tredje dos prioriteras - vaccination av 12 - 15 åringar skjuts upp

Folkhälsomyndigheten har utfärdat nya rekommendationer för vaccination och enligt den ska dos 3 till äldre och ovaccinerade över 15 år prioriteras.

Därför har regionen beslutat att skjuta upp starten av vaccination av 12-15 åringar till slutet av november.

Istället kommer fokus vara personer på särskilda boenden, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer över 80 år som ska få en tredje dos.

Vaccination av 12-15 åringar planeras att komma igång under vecka 47.

24/9 Information från Vårdhygien

De riktlinjer och rekommendationer som tillkommit i syfte att förebygga smittspridning av covid-19 i vård-och omsorg kvarstår oförändrade tills vidare. De förändringar som Folkhälsomyndigheten beslutat om från 29 september gäller i samhället och berör inte rekommendationerna i vård och omsorg. Detta innebär att de rekommendationer som finns gällande source control, smittspårning, screening för covid-19 vid sjukhusinläggning och vid utskrivning till kommunal vård-och omsorg fortfarande gäller. Det är även fortsatt viktigt att hålla avstånd och att stanna hemma och testa sig vid symtom.

17/9 Ändrade restriktioner

Den 29 september försvinner de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram nya allmänna råd för ovaccinerade. Råden innebär att vuxna som inte är fullvaccinerade bör fortsätta hålla avstånd till andra människor när det är möjligt. Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Mer information finns hos Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats.

Alla, även fullvaccinerade, bör fortsatt vara uppmärksamma på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma, undvika kontakt med andra människor och testa dig.

6/9 Drop-in vaccin för ungdomar

Drop-in vaccinering för 16-17 åringar!

Den 9/9 erbjuds alla 16-17 åringar möjligheten till drop-in vaccin från kl. 10-12 och 13-15 på Hullsta Gård.

Du måste ha legitimation med dig.

Som elev har du möjlighet att vaccinera dig under skoltid.

Tipsa gärna era ungdomar om möjligheten!

1/9 Sista veckan för första dosen vid vaccinationsenheterna!

Den här veckan är sista veckan då regionen vaccinerar för dos 1 vid vaccinationsenheterna. Från och med nästa vecka blir det något krångligare att vaccinera sig.

Vaccinationsgraden i Sollefteå är god men kan fortsatt bli bättre. Har du inte vaccinerat dig med första dosen så ta chansen den här veckan.

Drop-in tider för vaccination på Hullsta Gård,

2 september: 10.00 – 11.30 samt 13.00 – 14.30

3 september: 10.00 – 11.30 samt 13.00 – 14.30

Ta med legitimation!

28/6 Tidsbokning öppen för personer 18 år och äldre!

Du som är 18 år och äldre kan nu boka tid för vaccination mot covid-19 från och med idag.

Tillgången till vaccin är begränsat vilket innebär att du kanske inte genast hittar en tid för vaccination. Men tider släpps allteftersom.

Regionen beräknar att hela julimånad kommer att gå åt för att vaccinera 18 och äldre med dos 1.

Ännu oklart om vaccination av yngre

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att även de som är 16-17 år samt de som är i riskgrupp från 12 år ska vaccineras. Men där inväntar regionen mer information från myndigheten och man beräknar att vaccinationen av den här åldersgruppen kan påbörjas under senare del av sommaren.

Mer information finns på 1177.se Länk till annan webbplats.

18/6 Pandemi och sommar

Smittspridningen minskar och många önskar att snabbt få gå tillbaka till livet som den var innan pandemin. Tyvärr är det inte möjligt ännu eftersom smittan snabbt kan spridas i samhället igen.

På Krisinformation.se finns information om vilka råd och rekommendationer som du ska följa under sommaren.

1/6 nationella råd

Från och med 1/6 gäller enbart de nationella råden.Lagstadgade restriktioner och förbudHur många som kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar beror på om sammankomster sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser:

 • Inomhusarrangemang utan sittplatser: 8 deltagare.
 • Inomhusarrangemang med sittplatser: 50 deltagare (sällskap ska kunna hålla avstånd om minst 1 meter i sidled. Varje sällskap får högst uppgå till fyra personer).
 • Utomhusarrangemang utan sittplatser: 100 deltagare.
 • Utomhusarrangemang med sittplatser: 500 deltagare.
 • Motionslopp: 150 deltagare.
 • Begravningar får ha 20 deltagare oavsett storlek på lokal eller 50 deltagare om sällskap kan hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. Varje sällskap får högst uppgå till fyra personer.
 • Privata tillställningar i hyrd lokal: 8 personer.

Butiker, gym och sportanläggningar

 • Måste beräkna antalet besökare så att varje person får minst tio kvadratmeter.
 • Verksamheter med lokaler som är så stora att de kan släppa in 500 eller fler kunder eller besökare bör göra en särskild riskbedömning av om det finns risk för att trängsel uppstår i verksamhetens lokaler, delar av dem eller i anslutning till lokalerna. Verksamheten bör vidta särskilda smittskyddsåtgärder för att minska risken för trängsel på sådana platser.
 • Måste ha tydliga skyltar om hur många som får vistas i lokalen samtidigt

Serveringsställen

 • Måste stänga senast klockan 22.30. Serveringsställen får hålla öppet för försäljning av mat och alkoholfri dryck som inte förtärs på stället, det vill säga för avhämtning.
 • Får inte servera alkohol klockan 22.00-11.00.
 • Måste vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Bland annat får inte fler än fyra personer sitta vid samma bord.

Tillfälligt förbud mot studentflak

Inreseförbud

 • Inreseförbud vid inresa från EES-stater och vissa andra stater till Sverige om man inte kan visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion.
 • För resande från alla övriga länder kvarstår rekommendationen om testning och isolering i en vecka efter ankomsten, även om de inte har symtom.
 • Fullvaccinerade personer utan symtom undantas från rekommendationen oavsett var man varit innan ankomsten till Sverige.
 • Inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför EU/EES. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller medborgare i annat EU/EES-land samt medborgare från ett antal undantagsländer.

Råd och rekommendationer

 • Alla i Sverige ska följa de nationella råden om att till exempel stanna hemma vid symtom, begränsa nya nära kontakter och arbeta hemifrån.

Om du är vaccinerad

 • Tre veckor efter första dosen kan vaccinerade personer träffa människor från några olika hushåll inomhus. Det går också bra att handla i butiker. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten om de anpassade rekommendationerna för dig som är vaccinerad Länk till annan webbplats.
 • Men vaccinerade personer bör i övrigt följa de grundläggande råden om att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och hålla avstånd.

Munskydd

 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd används i kollektivtrafiken under rusningstrafik. Rekommendationen gäller vardagar kl 7-9 och kl 16-18.

29/4 Skärpta regionala rekommendationer

Den väldigt höga smittspridningen i Västernorrland fortsätter och nu utfärdar Region Västernorrland nya rekommendationer och förlänger de regionala rekommendationerna till den 23 maj.

Dessa skärpta rekommendationer är en komplettering till Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.

De skärpta rekommendationerna är,

 • Begränsa dina sociala kontakter och träffa inte andra än dem du bor med utöver det som är nödvändigt på arbetsplatsen eller skolan.
 • Den som arbetar i en verksamhet med ett pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
 • Träning i grupp (tre personer eller flera) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. (Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.)
 • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare

- vid resor med kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet

- vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer, där risk för trängsel finns, till exempel

köpcentra, butiker, apotek och serviceställen.

Munskydd är en tilläggsåtgärd och skall inte användas för att ersätta Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.

 • Avstå från icke nödvändiga resor, både inom och utanför länet. Om man måste resa, skall det göras så smittsäkert som möjligt. Man skall kunna ta sig hem på ett säkert sätt om man skulle få symtom.

29/4 Avrådan matcher för barn och ungdomar

Smittskyddsläkaren i Västernorrland avråder starkt från att öppna upp tävlingsverksamhet även utomhus. Rekommendationen är att all tävlingsverksamhet för all idrott förutom yrkesmässig elitidrott ska vara stängd till och med den 21 maj.

23/4 provtagningsbod flyttar igen

Region Västernorrland flyttar provtagningsstationen från Nipvallen till kommunhusets parkering i Sollefteå.

Den nya platsen ska göra det möjligt för regionen att växla upp provtagningen om det skulle behövas.

Provtagningsstationen Sollefteå erbjuder från och med måndag 26 april tider som vanligt och du loggar in i 1177.se via e-tjänsterna med din e-legitimation för att boka din tid.

9/4 Regionala rekommendationer i Västernorrland

Regionala rekommendationer införs i Västernorrland

Från och med 12 april införs regionala rekommendationer i Västernorrland. Dessa införs på grund av den snabbt ökande smittspridningen av covid-19 i länet. Beslutet har tagits av regionens smittskyddsenhet i samråd med länsstyrelsen.

De regionala rekommendationer som införs är:

 • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.

 • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskydd. För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skolan hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I dagsläget finns inte någon generell rekommendation från Folkhälsomyndigheten om munskydd på skolor och arbetsplatser. Skolhuvudmän och arbetsgivare bör göra egna bedömningar för att se om munskydd kan vara aktuellt i vissa situationer.

Förstärkning av gällande råd

De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning av de nationella råden Länk till annan webbplats. och gäller från 12 april och fram till 9 maj, men de kan komma att förlängas. Ungefär hälften av landets regioner har just nu regionala rekommendationer.

De regionala rekommendationerna införs för att minska smittspridningen då sjukvården har svårt att ta hand om många sjuka samtidigt.

Sammanfattning av Folkhälsomyndighetens nationella råd:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
 • Tvätta händerna ofta.
 • Begränsa dina kontakter med andra.
 • Håll avstånd till andra människor.
 • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
 • Minimera risken för smitta vid idrotts- och fritidsaktiviteter.
 • Res smittsäkert. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.
 • Använd munskydd i kollektivtrafik där du inte kan boka plats. Detta råd är nu skärpt i Västernorrland enligt text ovan.

29/3 Vaccin Astra Zeneca

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna. Detta gäller även för de som fått en dos. Däremot kan arbetet med att vaccinera personer som är 65 år och äldre återupptas. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten.

23/3 Fjärrundervisning på Nipanskolan till den 26/3

Sollefteå kommun har tillsammans med smittskyddet i Region Västernorrland beslutat införa fjärrundervisning i mellanstadiet (årskurs 4-6) på Nipanskolan.

Beslutet är en försiktighetsåtgärd efter att hög elev- och personalfrånvaro har rapporterats. De med symtom har testats men inga resultat har kommit än.

Region Västernorrlands smittskyddsenhet ser att riskerna är betydande för en tredje våg i Västernorrland och har i dialog med Sollefteå kommun rekommenderat fjärrundervisning på mellanstadiet på Nipanskolan. Undervisning väntas att återupptas som vanligt den 29/3, om inte annat beslut fattas.

Berörda elever och vårdnadshavare kommer att få mer information från rektor och mentorer om hur fjärrundervisningen ska genomföras. Informationen kommer under kvällen den 23/3.

Skolan kommer att vara öppen för de elever som behöver det och vårdnadshavare till dessa elever kommer att meddelas separat.

Vårdnadshavare uppmanas att säkerställa att elever med symptom testar sig för Covid19. Är provet positivt ska hela hushållet stanna hemma. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats.

17/3 Information till personer som nyligen vaccinerat sig med Astra Zenecas vaccin

Nu finns information framtagen till den som nyligen har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Bara den som känner av symtom på allvarligt medicinskt tillstånd behöver kontakta vården.

Nu finns information framtagen till den som nyligen har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Bara den som känner av symtom på allvarligt medicinskt tillstånd behöver kontakta vården.

Den 16 mars beslutade Folkhälsomyndigheten att vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska pausas. Detta i avvaktan på besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som utreder säkerhetsfrågor kring vaccinet.

Orsaken till Folkhälsomyndighetens beslut är att ett litet antal fall av en ny möjlig biverkan har rapporterats, blodproppar i kombination med blödningar. EMA utreder om dessa fall har en koppling till vaccinet eller inte.

Inga sådana fall har rapporterats i Sverige.

Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram information till hälso- och sjukvården, och också till personer som nyligen – de senaste 14 dagarna – vaccinerat sig med Astra Zenecas vaccin. Den som får inga eller lindriga biverkningar behöver inte göra någonting. Övergående symtom som feber, trötthet eller smärta vid injektionsstället i överarmen är vanliga och väntade, och är tecken på att immunsystemet har aktiverats.

Den som däremot får symtom som kan tyda på allvarligt medicinskt tillstånd ska kontakta vården. Symtom att vara uppmärksam på är:

 • blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna
 • näsblödning som är svår att stoppa
 • svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm.

Om symtomen uppkommer ska man kontakta 1177 Vårdguiden och berätta att man vaccinerats. Den som känner sig akut sjuk ska direkt kontakta vården eller 112.

Läs mer info här. Länk till annan webbplats.

5/3 Region Västernorrland kontaktar dig som är 75+ för vaccination

På grund av ett stort tryck i bokningen av vaccinationer mot covid-19 väljer Region Västernorrland att stänga bokningen och istället kontakta dig som är 75+.

Du som är 75 år och äldre kontaktas av din hälso- /vårdcentral för att få din vaccinationstid. De äldsta blir kontaktade först. Kontakten sker på olika sätt beroende på vilken kommun du bor i. Antingen via telefon eller via brev.

Blir du kontaktad via telefon så ska du aldrig legitimera dig med bank-ID, eller annan form av betalningssätt. Vaccinationen är alltid gratis. Det gäller om du redan har en bokad tid för vaccination.

Du som redan har bokat och fått en tid ska komma på din utsatta tid om Region Västernorrland inte hör av sig för ombokning. I de fall Region Västernorrland hittar dubbelbokningar så kontaktas du som bokat för att få en ny tid för vaccination mot covid-19.

4/3 Växelvis fjärrundervisning på högstadiet efter sportlovet.

Region Västernorrlands smittskyddsenhet har rekommenderat kommunerna i Västernorrland att införa växelvis fjärrundervisning på högstadiet under vecka 11.

Bakgrunden till rekommendationen att växelvis fjärrundervisa är en ökad smittspridning i riket och vår omgivning, främst i Västerbotten- och Gävleborgs län. Även om antalet dödsfall minskar tack vare vaccination av de äldsta har sjukvården fortfarande en väldigt hög belastning.

Smittskyddsenheten ser att riskerna är betydande och att smittspridningen åter tar fart även här och hoppas kunna begränsa detta genom att tunna ut antal elever i skolbyggnaderna och i kollektivtrafiken.

Växelvis fjärrundervisning innebär att eleverna har undervisning på plats i skolan vissa dagar och digital fjärrundervisning andra dagar, utifrån ett roterande schema som respektive skola meddelar under måndag v. 11.

Måndag den 15 mars (v. 11) kommer alla elever på högstadiet börja sin skoldag kl. 12.30, eftersom lärarna planerar för fjärrundervisningen på förmiddagen. Kl. 12.30 börjar måndagens lektioner, vilka är digitala. Under måndagen 15/3 kommer alla elever också att få ett schema för hur undervisningen kommer att se ut resten av veckan och till och med den 1 april (påsklovet). Respektive skola kommer också att informera om hur elevernas skollunch ska hanteras.

Grundsärskolan kommer att ha verksamhet som vanligt.

17/2 Milstolpe när det gäller vaccinationer!

Den 5 januari gavs den första dosen vaccin mot Covid19 i Sollefteå kommun och förra veckan nåddes ännu en milstolpe. Boende i särskilt boende som fått erbjudande och tackat ja har fått två doser av vaccinet.

Det betyder inte att faran är över då det tar tid att utveckla ett fullgott skydd efter den andra vaccinationen. Men också att även om man själv fått vaccinet finns risken att man sprider smittan till någon som ännu inte blivit vaccinerad.

Nu går vaccinationsarbetet vidare med vaccination av personal och personer inom hemtjänsten och hemsjukvården. Inom kort kommer du som har stöd enligt LSS att få ett brev hem från Region Västernorrland med information om vaccinationen.

11/2 Telefonsupport startar för att svara på vaccinationsfrågor

För att ge länets invånare bättre stöd startar Region Västernorrland en telefonsupport för vaccinationsfrågor. Där kan allmänheten ställa frågor kring vaccinationsarbetet i Västernorrland.

Telefonsupporten nås via nummer: 0611- 804 00 från och med idag.

När det väl är dags för tidsbokning för vaccination kan supporten även hjälpa till med att boka tid för vaccination om man inte kan göra det själv.

1/2 Snabbtester ger goda resultat

Sollefteå kommun införde snabbtester mot covid19 innan julhelgen och växlats upp till att kunna erbjuda alla som arbetar inom särskilt boende, hemtjänst och funktionsstöd.

Den stora samhällsspridningen av Covid19 har inneburit att smittan trots alla åtgärder lyckats spridit sig inom såväl äldreomsorgen som funktionsstöd. Smittan har spridit sig genom att personer burit på smittan själva inte har vetat om det eftersom de själva helt saknat symtom. Läs mer snabbtester här.

22/1 ändrade restriktioner

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om att ändra restriktionerna för att minska smittspridningen. De nya restriktionerna innebär bland annat lättnader för barns fritidsverksamheter.

De nya rekommendationerna påverkar dels skolan men också annan verksamhet. De beslut som tagits för Sollefteå kommun är förutom baserat på riktlinjer från regering och Folkhälsomyndighet också anpassade till lokala förhållanden i dialog med Region Västernorrlands smittskyddsenhet. Läs mer om de ändrade restriktionerna här.

15/1 2021 Provtagningsstationen för självtester covid-19 är i gång i Sollefteå

Nu har även en provtagningsstation för självtester covid-19 öppnat i Sollefteå. Provtagningsstationen finns på Risöns camping och fungerar på samma sätt som de andra två provtagningsstationerna som redan finns i Härnösand och Örnsköldsvik. Det finns möjlighet att dela ut cirka 100 självtester per dag nu i starten.

Den som vill testa sig bokar en tid genom att logga in via 1177.se och e-tjänsterna. Inget ombud behövs utan det går att köra i egen bil till Risön och där tar personalen emot på bokade tider och delar ut och samlar in självtesterna.

Provtagningen utförs av varje person själv och självtestet skickas sedan till laboratorium för analys. Självtest covid-19 är en egenprovtagning som visar om man har en pågående infektion av covid-19

7/1 2021 Växelvis fjärr-/distansundervisning på högstadiet

Sollefteå kommun har , i dialog med Smittskyddsenheten och övriga kommuner i Västernorrland, beslutat att införa växelvis fjärr- och distansundervisning på högstadiet från och med måndag 11 januari. Läs mer om detta här.

5/1 2021 Vaccinationer igång

Idag startar vaccinationerna i Sollefteå kommun. I Sollefteå kommun vaccineras personal och boende på särskilt boende (äldreboenden) parallellt. I takt med att leveranser av vaccinet kommer vaccinationerna att byggas ut till att omfatta även hemtjänst och hemsjukvård. Mer information om vaccinet hittar du här. Länk till annan webbplats.

4/1 2021 Munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari.
Du som är född år 2004 och tidigare rekommenderas bära munskydd under vardagar mellan kl. 07-09 och 16-18. Du är själv ansvarig för att ta med dig ett munskydd.

För dig som är född år 2004 eller tidigare:

 • Använd munskydd på Din Turs bussar under vardagar kl. 07-09 och 16-18.
 • Ta med dig eget munskydd. Ta på dig munskyddet innan du kliver ombord på bussen och behåll det på tills du klivit av bussen och lämnat hållplatsen.
 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta engångsmunskydd.

Vi ser över möjligheten att ha utlämningsställen för munskydd. Bussförarna kommer inte ha munskydd till försäljning ombord och inte heller kontrollera att rekommendationen följs.

22/12 Möjligt att fortsätta träna på utomhusanläggningar – under vissa förutsättningar

Träning på utomhusanläggningar kan fortsätta om anläggningarna kan hållas öppna på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt, och om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följs. Läs mer om träning utomhus här. Länk till annan webbplats.

21/12 Ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen. Bland annat uppmanas kommuner att stänga ner all icke-essentiel verksamhet till den 24 januari.

I Sollefteå kommun har beslut tagits om att med omedelbarverkan stänga alla idrottshallar och Niphallens anläggning och curlinghall.Här kan du läsa mer om hur de kommunala verksamheterna påverkas.

11/12 Nya nationella råd - så påverkas kommunala verkmsamheter

Inför jul- och nyårshelgerna har Folkhälsomyndigheten utfördat nya råd och rekommendationer för att stoppa den ökade smittspridningen. Råden innebär bland annat att DU ska bara umgås i en mindre krets, säkerställa att du kan göra eventuella resor säkert, undvika trängsel och träna på ett säkert sätt.

Här kan du hitta mer information om råden.

De nationella råden påverkar fortsatt en rad kommunala verksamheter. Du kan läsa om det här.


9/12 Grundskolan övar fjärrundervisning

Under pandemin har gymnasieskolan tvingats genomföra utbildning på distans med syfte att minska smittspridning. Under hösten har smittan ökat i samhället och vi behöver förbereda oss på, och öva inför en eventuell fjärrundervisning också på grundskolan.

Den 21-22 december kommer därför några av Sollefteås grundskolor att genomföra undervisningen på distans och dessa är:

Läs mer om fjärrundervisning här.

9/12 Beställning matlådor - gymnasiet

Kostverksamheten erbjuder kylda matlådor till elever i gymnasiet måndag till fredag.

Matlådor hämtas av elev/vårdnadshavare varje dag, 11:00 - 13:00 vid GB restaurangen.
Bor du i ytterområdena kan du hämta dina matlådor på den skola du angivit i e-tjänsten, måndag till fredag, kl. 11:00 - 12:30.

 • Ramsele = Ramsele skola
 • Junsele = Junsele skola
 • Näsåker = Näsåkers skola
 • Resele = Resele skola
 • Helgum = Helgum skola
 • Långsele = Långsele skola
 • Kalknäs = Kalknäs skola

Boka din matlåda genom E-tjänsten.

3/12 Sollefteå gymnasium övergår till distans-/fjärrundervisning

Med anledning av regeringens beslut övergår Sollefteå gymnasium till distans-/fjärrundervisning från 6 december till och med 8 januari.

Som vanligt förväntas du som elev att delta i undervisningen. Mer information finns i appen PinToMind Go och gymnasiets hemsida. Ladda hem appen i telefonen och skriv in koden KERTEU för att få tillgång.

Elever inskrivna i gymnasieskolan förväntas delta i distansundervisning, vilket även ger rätt till medel från CSN. Om elever utan giltig orsak ej deltar i distans-/fjärrundervisning anses det som ogiltig frånvaro och kan medföra en indragning av medel från CSN. Ordinarie schema skall följas och eleverna förväntas logga in på lektion på ordinarie tid.

Du som elev förväntas fortsätta din skolgång via distansundervisning. Uppgifter i Classroom och motsvarande skall genomföras. Icke genomförda uppgifter samt att inte logga in till lektion medför ogiltig frånvaro.

Som elev förväntas du vara aktiv i skolarbetet och följa ditt schema i respektive kurs.

Vissa moment kvar i skolan

Vissa undantag kan göras för fjärr- och distansundervisningen såsom praktiska moment som inte kan skjutas upp elever som har behov av särskilt stöd eller som i övrigt är sårbara vid distansundervisning.

Gymnasiesärskolan kommer att ha verksamhet som vanligt.

Matlådor

Matlådor finns att beställa via e-tjänst på www.solleftea.se

1/12 Påverkan på vuxenutbildningen

Efter de senaste dagarnas resonemang med huvudmannen, med stöd av skrivningar från Skolverket, Myndigheten för Yrkeshögskolan och Arbetsmiljöverket, har Sollefteå kommun bestämt följande:

Alla utbildningsformer på Reveljen ska under v 49 aktivt förbereda elever för en övergång till fjärrundervisning. Flera elever har redan idag sin undervisning på fjärr men om ytterligare åtgärder kan göras ska de nu genomföras och kommuniceras med aktuella elevgrupper under veckan. Från måndag, v 50 bör andelen elever som behöver vara på plats på Reveljen avsevärt minskats.

Lärvux kommer inte att övergå till fjärrundervisning utan kommer att fortsätta studier på plats. Beslut om förändringar i deras verksamhet tas i samråd med rektor.

Elever/deltagare på UTAS kommer alla ha individuella upplägg om hur stöd och kontakter sker. Utformas under v 49, för att börja gälla från måndag v 50.

Ovanstående åtgärder gör det möjligt för de flesta personalkategorier på Reveljen att öka de egna möjligheterna till distansarbete.

Dörrarna kommer i dagsläget inte låsas, Reveljen har inte stängt sin verksamhet men Reveljen minimerar med dessa åtgärder riskerna för att inte kunna hålla avstånd och att för stora grupper samlas.

Det kommer vara elever, personer som av olika anledningar behöver söka upp Reveljen i ett för den personen viktigt ärende. De kan tas emot, hjälpas till rätta, förutsatt att man tillsammans upprätthåller de allmänna råden, dvs håller avstånd, inte besöker om man har någon pågående symtom etc.

Ovanstående åtgärder kommer behöva tillämpas i första hand fram till jul.

Om inget annat sägs så innebär det för SFI kursstart 4 januari och för Grundläggande och Gymnasiekurser, kursstart 11 januari, allt enligt den tidigare planeringen.

YH utbildningarna kommer inte ha någon sammankomst på plats på Reveljen förrän tidigast februari, också enligt tidigare planering.

Café Åttan kommer i och med dessa åtgärder få ett avsevärt minskat kundunderlag och öppettider kommer att förändras.

Under december kommer ett flertal elever avsluta sina kurser med att genomföra Nationella prov. I dagsläget kommer de genomföras på plats. Även här behöver inblandad personal säkerställa att restriktioner följs. Stora lokaler finns att tillgå, då andra lektioner övergått till fjärr.

Örjan Abrahamsson, skolchef

1/12 Kostnad av förskoleplats vid frånvaro

Måste jag betala för förskolan när mitt barn inte får vara där?

Det beror på av vilket skäl som barnet inte går på förskolan. Vid sjukdom eller annan frånvaro(till exempel semester, längre ledighet) måste man betala för platsen.

Om förskolan är stängd helt eller delvis, till exempel på grund av epidemi/pandemi; så att vårdnadshavare inte kan nyttja sin plats ska kommunen betala tillbaka avgiften såvida det inte endast handlar om enstaka dagar.

1/12 Kostnad av förskoleplats vid frånvaro

Måste jag betala för förskolan när mitt barn inte får vara där?

Det beror på av vilket skäl som barnet inte går på förskolan. Vid sjukdom eller annan frånvaro(till exempel semester, längre ledighet) måste man betala för platsen.

Om förskolan är stängd helt eller delvis, till exempel på grund av epidemi/pandemi; så att vårdnadshavare inte kan nyttja sin plats ska kommunen betala tillbaka avgiften såvida det inte endast handlar om enstaka dagar.

30/11 Så får du som närstående information vid smitta på boende

Som närstående till våra brukare på boenden i Sollefteå kommun kommer du att få information om din anhörige är bekräftad smittad eller ingår i en smittspårning såvida den anhörige tillåtit eller tillåter att sådan information delges dig.

29/11 Smittspridning på boende i Sollefteå

Efter att lyckats hålla smittan borta en längre period har tyvärr smittspridningen även nått våra äldreboenden. Ca 10 boenden på Skärvstagården i Sollefteå bekräftats vara smittade med Covid-19. Detta efter att en omfattande smittspårning genomförts.

De flesta av de smittade var asymtomatiska och visade alltså inga symtom när de testades. Samtliga boenden har testats på de enheter där det funnits bekräftade fall och svar väntas på fler prover.

De smittade isoleras från andra (s.k. kohortvård) och skyddsutrustning används på boendet enligt rekommendationerna.

Sollefteå kommun vädjar till att respektera den besöksavrådan som finns för att undvika mer smittspridning. Besök under ordnade former och vid särskilda tillfällen kan dock fortfarande genomföras.

26/11 Växelvis fjärr-/distansundervisning på Sollefteå gymnasium

Från och med måndag 30 november inför Sollefteå gymnasium växelvis fjärrundervisning, detta efter dialog med smittskyddsenheten i Region Västernorrland.

Smittskyddsenheten i Västernorrland ser ingen vidare anledning till att enbart ha fjärr- och distansundervisning på Sollefteå gymnasium. Sollefteå kommun har fattat beslutet om att införa roterande schema, vilket innebär att enbart delar av eleverna är på skolan samtidigt.

Beslutet är taget för att tunna ut antalet elever i skolbyggnaderna och i kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning. Beslutet gäller fram till och med jullovet eller tills dess annat beslut fattas.

Gymnasiesärskolan kommer att ha verksamhet som vanligt från måndag 30 november.

20/11 Information till vårdnadshavare vars barn har 15 tim i förskolan

Den ökade smittspridningen ställer hårdare krav på våra verksamheter. Du som har barn i förskolan 15 timmar per vecka, kan komma att påverkas.

Verksamheten kommer att pågå som vanligt så långt det är möjligt.
Om det blir svårt att bemanna en förskola kan det bli aktuellt att tillfälligt stänga platsen för barn vars föräldrar är hemma. Barnet stannar då hemma.

Det är den enskilde rektorn som fattar beslutet efter en sammantagen bedömning av personalsituationen i förskolan och vårdnadshavarnas behov av förskoleplats för arbete.

Beslut fattas vanligtvis för en kortare tid om några dagar i taget. Som läget nu är kan det bli för en något längre period utifrån den pågående pandemin och en ökad smittspridning.

Detta gäller i alla förskolor:

 • Vid förkylningssymtom eller sjukdom är barnet hemma
 • Barnet ska stanna hemma tills barnet är helt symtomfritt + 2 extra dagar. Om 7 dygn gått sedan insjuknandet och de två sista dagarna varit utan feber och symtomfritt i övrigt, kan barnet återgå till förskolan.
 • Meddela förskolan om barnet är sjuk och inte kommer till förskolan
 • När barnet blivit frisk, ta kontakt med förskolan innan ni kommer tillbaka
 • Om barnet kommer till förskolan med förkylningssymtom eller barnet uppvisar symtom under dagen, blir ni kontaktade för hämtning.

Översättningar finns här av informationen finns att hitta här.

17/11 Avstå från besök på äldre- och gruppboenden

Smittspridningen ökar i vår kommun och det innebär att risken för våra äldre och andra i riskgrupper att drabbas av pandemin ökar.

Våra medarbetare gör sitt yttersta för att skydda våra äldre och riskgrupper. Men vi behöver din hjälp!

Förutom att följa restriktionerna så kan du hjälpa oss att skydda dina anhöriga och vänner genom att avstå besök på våra äldre- och gruppboenden de kommande veckorna.

Möjlighet till digitala besök finns. Måste ett besök ändå genomföras av särskilda skäl så kontakta boendet för att boka ett säkert besök.

17/11 Utlysning föreningsstöd

Nu finns det möjlighet att ansökan om bidrag för de föreningar som allvarligt påverkats av coronapandemin.

Totalt ska 300 000 kronor betalas till de föreningar som har störst behov av stöd eller behöver stöd för att genomföra särskilda insatser för att underlätta för riskgrupper under pandemin. Stödet betalas i första hand till föreningar som jobbar med särskilt utsatta grupper under corona-krisen (barn- och ungdomar, äldre, psykisk ohälsa m.fl.).

Ansökningar ska vara inskickade senast 2 december kl. 24.00.

16/11 Påverkan på kommunala verksamheter

På grund av ökad smittspridning har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta råd för Västernorrland. Med anledning av dessa råd har Sollefteå kommun fattat beslut som påverkar en rad verksamheter och deras öppethållande. Mer om detta kan du läsa här.

16/11 Skärpta lokala råd i Västernorrland

Spridningen av covid-19 ökar i hela länet. Läget är allvarligt och för att bromsa smittan krävs ett förändrat beteende. Därför inför Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrland allmänna råd för alla som bor eller vistas i Västernorrlands län. Det gäller både för invånare, verksamheter och arbetsgivare.

De skärpta råden gäller till och med den 13 december, men de kan komma att gälla under en längre tid beroende på hur smittspridningen utvecklas. Vi måste göra allt vi kan för att bromsa smittspridningen i samhället samt skydda äldre och personer som löper störst risk för att bli svårt sjuka.

De skärpta råden

Det här gäller dig som bor eller vistas i Västernorrland:

Undvik att umgås med andra

Om möjligt träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med. Du som bor ensam kan välja ut några få personer i din närhet att umgås med. Rådet innebär bland annat att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Om du är på jobbet behöver du begränsa dina fysiska kontakter även där. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök omfattas inte av råden.

Res inte

Undvik resor inom och utanför Västernorrland. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt.

Besök inte allmänna platser

Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas. Det gäller till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du kan fortfarande handla i matbutiker och på apotek när du behöver det, men tänk på att hålla avstånd.

Gå inte på evenemang och aktiviteter

Delta inte på möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher, tävlingar eller andra aktiviteter. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Rådet gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Läs mer om det här.

14/11 Sollefteå gymnasium övergår till distans-/fjärrundervisning

På grund av den ökande smittspridningen går Sollefteå gymnasium över till distans-/fjärrundervisning från 16/11 och två veckor framåt.

Tre elever på Sollefteå gymnasium har bekräftats smittade med COVID-19 och ett antal elever har under veckan uppvisat symtom men ännu inte fått provsvar. Därför har skolan i dialog med Smittskyddsenheten på Region Västernorrland beslutat om att huvuddelen av gymnasiet ska övergå till distans-/fjärrundervisning som en försiktighetsåtgärd.

Beslutet gäller i två veckor och därefter tas nytt beslut. Beslutet gäller INTE de elever som har undervisning på Skedomsskolan (Transportprogrammet årskurs 2 och 3 samt Naturbruksprogrammet).

Distans/fjärr- undervisning kan även införas på andra skolor om behov finns och åtgärden rekommenderas av Smittskyddet på Region Västernorrland.

Beslutet innebär också att trycket på kollektivtrafiken minskar.

Information läggs ut på gymnasiets hemsida samt appen PinToMind Go. Ladda hem appen i telefonen och skriv in koden KERTEU för att få tillgång.

Elever inskrivna i gymnasieskolan förväntas delta i distansundervisning, vilket även ger rätt till medel från CSN. Om elever utan giltig orsak ej deltar i distans-/fjärrundervisning anses det som ogiltig frånvaro och kan medföra en indragning av medel från CSN. Ordinarie schema skall följas och eleverna förväntas logga in på lektion på ordinarie tid.

Du som elev förväntas fortsätta din skolgång via distansundervisning. Uppgifter i Classroom och motsvarande skall genomföras. Icke genomförda uppgifter samt att inte logga in till lektion medför ogiltig frånvaro.

Som elev förväntas du vara aktiv i skolarbetet och följa ditt schema i respektive kurs.

12/11 Smittspridningen ökar - skolan vidtar åtgärder

Runt om i vårt närområde ökar nu smittspridningen. Vi har hittills varit relativt förskonade men nu ser vi tecken på ökad smittspridning även i vår kommun.

Vi har idag fått uppgifter om att det finns smittade personer med anknytning till våra skolor. Dessa personer och deras familjer kommer att vara hemma i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer om åtgärder här.

3/11 Vaccinera dig mot säsongsinfluensan

I år är det viktigare än någonsin att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Influensa delar många symtom med covid-19 och sjukvården vädjar nu till allmänheten att vaccinera sig för att inte belasta sjukvården med säsongsinfluensa. Läs mer om vaccin mot säsongsinfluensan här.

3/11 Informationsfilmer på andra språk

Informationsverige.se har producerat ett antal informationsfilmer på olika språk gällande Covid-19. Du hittar länkar till filmerna här.

22/10 Förändringar i allmänna råd för personer som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer. Länk till annan webbplats.

30/9 Besöksförbud på äldreboenden hävs

Från och med 1 oktober hävs besöksförbudet på landets äldreboenden. Men vi behöver fortsatt din hjälp för att skydda våra äldre och riskgrupper. Här kan du läsa om råden och vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att göra ett besök på ett äldreboende.

16/9 Regeringen öppnar upp för besök på äldreboenden under kontrollerade former

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har idag beslutat att rekommendera att besöksförbudet på särskilda boenden (äldreboenden) för äldre ska upphöra efter den 30 september. Men besöken ska ske under kontrollerade former. Läs mer detta.

9/9 Egenprovtagning via 1177.se för barn från 6 år

Från och med idag är det möjligt att beställa provtagningsmaterial för ditt barn om det har fyllt 6 år. Läs mer om Egenprovtagning via 1177.se för barn från 6 år.

7/9 Folkhälsomyndighetens vägledning om testning av barn och unga

Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram en nationell vägledning som stöd för regionerna om påvisning av pågående covid-19 hos barn och unga som syftar till att ge rekommendationer för likartad provtagning och testning i alla regioner. Läs mer om Folkhälsomyndighetens vägledning om testning av barn och unga.

20/8 Välkommen tillbaka till skolan

Läs här om vilka särskilda regler som gäller för skolan under höstterminen 2020 med anledning av den rådande pandemin.

18/8 Tillbaka efter semester/sommarlov?

Nu är det många som återvänder tillbaka till jobb och skola. För att undvika en ökad smittspridning uppmanar vi alla att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer.

Fyra tips som bidrar till minskad smittspridning

- Tänk på hur du hälsar – vinka eller använd exempelvis fötter och armbågar. Undvik kramar och närkontakt.

- Håll avstånd.

- Tvätta händerna ofta

- Stanna hemma vid minsta tecken på förkylningsliknande symptom.

Följ myndigheternas information på www.krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Mars - juni

11/6 Nya allmänna råd inför sommarens resor

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om ändring i myndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridning i samhället med anledning av covid-19-epidemin. Råden kan du hitta här. Länk till annan webbplats.

23/4 Information om Covid-19 uppläst

Det sprids mycket information om den pågående pandemin och mycket av informationen är i skrift. Men det finnas människor som av olika anledningar har lättare att ta till sig information muntligt än skriftligt. För att underlätta har vi förutom att ta fram en lättläst broschyr också nu tagit fram möjlighet att få lyssna på informationen.

21/4 Krisstöd med anledning av pandemin

Som ett komplement till ordinarie verksamhet inför Sollefteå kommun ett krisstöd per telefon för anhöriga och personal inom äldreomsorg, funktionsstöd och socialpsykiatri som på olika sätt kan komma att drabbas av pandemins konsekvenser.

Vid behov av någon att samtala med: Ring till Sollefteå kommuns medborgarservice, telefon 0620-68 20 00, för att komma i kontakt med krisstödjare.

17/4 Bekräftat fall av Covid-19

Den 16 april fick Sollefteå kommun besked från Region Västernorrland om ett bekräftat fall av Covid19 på ett äldreboende.

Det finns tydliga rutiner framtagna för hur personer med såväl misstänkt som bekräftat fall av Covid19 ska vårdas i kommunens verksamheter. Verksamheterna har också tillgång till godkänd skyddsutrustning

Personen är isolerad från andra patienter och anhöriga har kontaktats.

Sollefteå kommun kommenterar inte på vilket boende personen finns eller vilket tillstånd personen är i. Information om brukare och deras tillstånd är sekretessbelagda uppgifter. Sollefteå kommuns äldreboenden är också småenheter och därför kommer vi inte heller att kommentera var de smittade bor eller hur gamla de är. Informationen fyller inte heller någon funktion för omgivningen då smittan finns i hela samhället.

- Det var en tidsfråga innan smittan skulle komma in på något av våra boenden. Vi har förberett oss väl och utvecklat rutiner för hur vi ska hantera situationen. Jag är väldigt stolt över vår personal och deras professionalitet och omsorg, säger Ann-Katrin Lundin socialchef på Sollefteå kommun.

- Anledningen till att vi går ut med uppgiften att vi har ett bekräftat fall är för att understryka situationens allvar. Vi behöver hela samhällets stöd för att minska smittspridningen och skydda personer i riskgrupper. Vi kommer inte att kommentera eller kommunicera fler fall av covid-19 utan hänvisar till Region Västernorrlands statistik och kommunikation, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

16/4 Folkvalda ringer till personer över 70 år

Med start den här veckan kommer folkvalda i Sollefteå kommun att börja att ringa runt till personer som fyllt 70 år. Syftet med initiativet är att informera om myndigheternas riktliner, ge tips om informationsvägar och helt enkelt stämma av läget.

7/4 Stötta särskit utsatta

En ökad isolering och distansering kan leda till utsatthet och att människors rättigheter kränks på olika sätt. I dessa tider behöver vi därför vara särskilt uppmärksamma och värna samhällets mest utsatta grupper. Läs mer om Stötta särskit utsatta.

4/4 Stanna hemma i påsk (översättningar)

Myndigheter och regeringen uppmanar alla medborgare att stanna hemma i påsk och undvika resor för att minska smittspridningen av det nya Coronaviruset. Du ska inte riskera att sprida smitta av coronaviruset Covid-19, eller att själv bli smittad och belasta vården på ditt tänkta resmål.

1/4 Trygghet och fakta hjälper barn när det är oroligt

Hela samhället påverkas av den rådande pandemin. Mitt i allt snack om smittspridning, riskgrupper och ekonomisk kollaps så kan det vara lätt att glömma att även barnen påverkas på olika sätt av det som händer.

Därför frågade vi Daniel Zart, familjeterapeut på psykiatriska mottagningen på Sollefteå sjukhus, om råd kring hur man stöttar barn och unga under krisen. Läs mer om Trygghet och fakta hjälper barn när det är oroligt.

30/3 Lista på volontärer

Tillhör du en riskgrupp för Covid-19 och behöver hjälp med att undvika sociala kontakter och platser där det finns mycket människor såsom affärer?

Här hittar du en lista på engagerade människor och föreningar som är redo att hjälpa dig att utföra olika ärenden. Ytterligare personer finns att få hjälp av och dessa kan du nå genom att ringa 0620-68 20 00.

29/3 Vad händer om Covid19 upptäcks på ett äldre- eller gruppboende?

Nyligen kom nyheten om att de första bekräftade fallen på ett boende i Västernorrland. Det är en signal om att Covid-19 nu finns i vår absoluta närhet och att vi alla måste ta vårt ansvar för att minska riskerna för smittspridning.

Här berättar vi lite om de åtgärder som vi har vidtagit och vad som händer ifall ett fall upptäcks i ett av kommunens äldre- eller gruppboenden.

29/3 Så jobbar Sollefteå kommun under pågående pandemi

Här kan du se intervjuer med kommun-, social- och skolchefen i Sollefteå kommun om hur kommunen jobbar under den pågående pandemin och kommunens övergripande mål. Länk till annan webbplats. Här kan du se intervjuer med kommun-, social- och skolchefen i Sollefteå kommun om hur kommunen jobbar under den pågående pandemin och kommunens övergripande mål.

27/3 Där för ska du inte resa just nu

Sollefteå kommun agerar efter Folkhälsomyndighetens råd och enligt dessa ska du undvika att resa även inom Sverige just nu.

26/3 Paus i flygtrafiken till/från High Coast Airport

Med hänvisning till den rådande situationen och osäkerheten runt spridningen av Covid-19 har Trafikverket och flygbolaget Amapola beslutat att göra en paus för trafiken på destinationen Kramfors/Sollefteå - Arlanda.

25/3 Folkhälsomyndighetens råd gällande servering på caféer, restauranger och barer

Information om hur Sollefteå kommun tolkar Folkhälsomyndighetens senaste direktiv om servering i restauranger, caféer och barer. Du kan läsa mer här.

25/3 Folkhälsomyndighetens råd gällande idrott och träning

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats.

24/3 Nya riktlinjer för barn- och elever som reser till områden med allmän smittspridning

Elever som gör resor till områden där det pågår allmän smittspridning och platser där stora mängder människor samlas är välkommen tillbaka till klassrummet, förskolan och fritidshemmet 14 dagar efter avslutad resa. Under tiden kommer eleven att få fjärr- eller distansundervisning. Vårdnadshavaren ska meddela läraren när eleven är tillbaka. Läs mer om Nya riktlinjer.

24/3 information på andra språk

Nu har vi skapat en egen sida med information på andra språk. Här hittar du länkar till nyhetssidor, myndighetsinformation samt översatt lättlästa broschyrer på ett antal språk.

20/3 Företagspaket

På www.solleftea.se/foretagsklimat kan du läsa mer om hur Sollefteå kommun försöker underlätta för företag som påverkas av den rådande situationen.

20/3 Borschyrer om Corona/Covid-19

Nedan kan du ladda ner broschyrer gällande Corona/Covid-19.

19/3 Förberedelser inom skolan

Regeringen har gett kommunerna i uppdrag att påbörja förberedelserna för att införa fjärr- och distansundervisning inom grundskolan. Även om vi hoppas att beslutet inte behöver fattas pågår vårt planeringsarbete för fullt.

17/3 Sollefteå kommun inför distansundervisning

Sollefteå kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation att övergå till fjärr- och distansundervisning för gymnasiet och vuxenutbildningen från och med onsdagen den 18 mars 2020.

16/3 Information till vårdnadshavare

Barn som är sjuka ska stanna hemma. Med sjukdom menas även lindriga förkylningssymtom som snuva, nästäppa, hosta, feber, halsont, sjukdomskänsla m.m.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats. konstaterar att det är ett fåtal barn och ungdomar som har insjuknat i Covid-19, samt att de barn och ungdomar som har insjuknat har ett mildare sjukdomsförlopp och är troligen mindre smittsamma än vuxna. Dessutom smittar inte en individ under inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smittotillfället och när sjukdomen bryter ut.

Det är viktigt att man som vårdnadshavare och individ tar ett ansvar för att förhindra smittspridningen. Uppmuntra barnen att ha en god handhygien och undviker kontakt med personer i riskgrupper.

Är man som vårdnadshavare ändå orolig kan man kontakta respektive rektor för en dialog om hur skolplikten kan fullföljas.

16/3 information till Näringslivet

Den pågående pandemin har och kommer att påverka näringslivet i Sverige och Sollefteå kommun.

14/3 Folkhälsomyndighetens råd till arrangörer

Här hittar du tips och råd från Folkhälsomyndigheten till arrangörer av event och till föreningslivet. Länk till annan webbplats.

13/3 Inga besök på äldre- och gruppboenden

Coronaviruset/Covid-19 har gått in i en ny fas och det råder hög risk för samhällsspridning i Sverige. Fokus ligger på att skydda äldre samt personer i riskgrupper. Därför välkomnas inte besökare till äldre- och gruppboenden.

Det finns två syften med att inga besökare får vistas i äldre- och gruppboenden,

- Att skydda våra äldre och infektionskänsliga
- Att skydda vår personal från att bli sjuka

Tack för visad hänsyn!

12/3 Information till föreningslivet

Kommunen har idag inte planer på att förbjuda föreningslivet att vistas i kommunala lokaler och skolor (efter skoltid). Däremot vädjar kommunen att ni vidtar nödvändiga åtgärder för att minska socialkontakt och risken för smittspridning.

11/3 Flera tecken på samhällsspridning av covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Riskbedömningen är gjord utifrån den nuvarande situationen i Sverige och världen. Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu.

Så undviker du smittspridning

Några generella tips från Folkhälsomyndigheten om hur du kan hjälpa till med att stoppa smittspridningen,

Tvätta händerna ofta!

Smittämnen fastnar lätt på händer och andra ytor som till exempel dörrhandtag. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten. Tvätta alltid händerna före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Film om handtvätt finns här, Länk till annan webbplats.

Hosta och nys i armvecket!

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk!

Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.