Kallt klimat och förnybara energikällor ger konkurrensfördelar

Ett kallt klimat och god tillgång till förnybar energi har blivit viktiga konkurrensfördelar för att locka till sig investeringar och nya arbetstillfällen.

I den här filmen kan du ta del av hur Sollefteå kommun jobbar med dra nytta av just dessa konkurrensfördelar med att bland annat locka till sig etableringar av datacenters i Hamre.

 

Enligt en rapport från Business Sweden omsätter datacenterbranchen i Sverige ca 12 miljarder kronor idag och anställer 7000 personer. Samtidigt bedöms behoven av nya datacenters att öka med 40 % de kommande åren globalt och Sverige har goda möjligheter att konkurrera om stora investeringar.

 

Hamre är en unik fastighet som ligger mitt i det svenska elnätet och med möjligheter att få mycket effekt från förnybara källor på korttid till en plats. Det kalla klimatet är också en fördel då datacenters generear mycket värme och är i behov av kylning.

 

I filmen får du också höra mer om ett nystartat projekt med syfte att använda investeringar i förnybar energi för att skapa lokal utveckling och tillväxt.

Publicerad: 2018-02-26

Skribent:

Medborgarservice