Made in Ådalen

Café Made in Ådalen

Therese Tjärnberg satsar helhjärtat på sitt café Made in Ådalen, som blivit en riktigt uppskattad knutpunkt i Långsele. Och mycket har hänt sedan starten 2017. Då var de tre företagare som gick samman i Långselelokalen för att skapa en samlingsplats för lokala hantverkare. Men sedan mars 2020 är de uppdelade i två skilda verksamheter, där Therese Tjärnberg själv driver caféet med en anställd, och med Hantverk i Ådalen vägg i vägg.

- Det som gjort att vi lyckats bra är nog att vi utvecklat det efter vad Långseleborna efterfrågat. I början köpte vi in fika, men cafédelen blev väldigt populär så jag har successivt renoverat köket så att det nu är godkänt för att baka eget här och det har visat sig vara väldigt uppskattat, säger Therese, som har många stammisar för såväl frukost som fika och lunch.


Bakningen görs med lokalproducerade ingredienser så långt det går – och i grunden används uteslutande Norrmejeriers smör och mjölk samt Norrlandsägg.

– Smörgåstårta är en favorit hos många kunder och vi vill även vara med i utmaningen om kommunens godaste semlor, blinkar Therese, som givet gör egen mandelmassa till fyllningen.

Catering är också en del av verksamheten och de tar på sig uppdrag för minnesstunder, bland mycket annat. Dessutom har Made in Ådalen blivit en naturlig mötesplats. Therese är ordförande i Långseles Företagarförening och caféet har visat sig vara en smidig möteslokal. Man samarbetar även med Långseles bibliotek och har utlämningar av bokpåsar när biblioteket har stängt.

– Det är en av fördelarna med en mindre ort, att vi har så nära kontakter med varandra, vi löser problem tillsammans.

Therese fortsätter att utveckla verksamheten, steg för steg. Trubadurkvällar är på tapeten, till sommaren ska kulglass och milkshake erbjudas och utrustningsmässigt är en lattemaskin ett mål för framtiden.

– Det är sådant som kunder efterfrågat och vår styrka är definitivt att vi kan lyssna och kommunicera med varandra. De hjälper oss och vi hjälper dem! avslutar Therese.