Hotel Sollefteå

Hotel Sollefteå

Tidigare var namnet City Hotel, men nu har det centrala hotellet som sedan 2016 drivs av makarna Johan Hedman och Olga Peshkova vuxit in i den lokalhistoriska kostymen ytterligare och fått namnet Hotel Sollefteå.

– Vårt koncept är det naturnära hotellet mitt i stan. Vi brinner för det lokala, och eftersom vi båda är historiskt intresserade har vi vävt in det lokalhistoriska temat i verksamheten, berättar Johan.

Interiören i matsalarna är vald med sekelskiftesinspiration när det gäller såväl färg och tapeter som belysning. Där hänger fotokollage med hundraåriga bilder från Sollefteå bilddatabas samt Olgas fotokonst som visar en lokal modell i originaldräkt från 1920-talet. Dessutom anordnar de gärna historievandringar genom staden och tipsar sina gäster om besöksmål med historiska spår.


Hotel Sollefteå är beläget på fjärde våningen i 60-talsbyggnaden där Storgatan möter Kungsgatan, med grannar som Försäkringskassan, Synsam och Tidningen Ångermanland.

– Det är lite som en gömd värld här uppe som inte syns från markplan, det är nog egentligen få Sollefteåbor som vet hur bra läge vi har. Här har vi utsikt mot såväl Hallstaberget som Ångermanälven och Multråberget, samtidigt som vi har den direkta närheten till Sollefteås stadskärna.

Sedan Olga och Johan tog över verksamheten för drygt fyra år sedan har de bland annat helrenoverat matsalarna, moderniserat bokningssystemet och skapat en fin hemsida, där en översättning till engelska och tyska stundar. Även om det senaste året har varit tufft av naturliga skäl (pandemin), hade de en bra beläggning juli till oktober.

– Vi ser positivt framåt. Höga Kusten har fått ett uppsving i stort och vi vill fortsätta sätta Ådalen på kartan. Från att tidigare fokuserat på ett bra boende riktar vi nu in oss än mer på att locka turister hit. Vi har till exempel ett vandringskoncept och vi samarbetar med andra aktörer för att kunna erbjuda boendepaket med tema fiske, golf, med mera.

Ett av Hotel Sollefteås rum är dedikerat till stadens Hollywoodstjärna, Ingrid Thulin. Framöver är planen att också framhäva fler Sollefteåprofiler. Vilka det kan röra sig om får dock vara en hemlighet så länge.