Grand kontorshotell

Mats och Mickan driver Grand Kontorshotell

När f.d. Småföretagens Hus på Kungsgatan 7 dök upp till försäljning slog Mats Lidström och Mickan Lindeberg till och köpte den anrika fastigheten som bland annat fungerat som Grand Hotel.

Med en blinkning till byggnadens historia nylanserade de den nyligen under namnet Grand Kontorshotell.

Byggnaden är ritad av arkitekten Lars Niklas Wahrgren som ligger bakom många av trähusen i centrala Sollefteå. Den stod klar 1895 och har under åren varit bostadshus, gästgiveri, hotell och på senare år kontorshotell i form av Småföretagens Hus.

 

– Den tidigare ägaren gick i konkurs och när vi såg att konkursförvaltaren hade lagt ut fastigheten till försäljning kunde vi inte låta bli att åka hit och titta. Trots en del renoveringsbehov såg vi potential och bestämde oss för att satsa, säger Mats och berättar att den ursprungliga planen var att göra om lokalerna till lägenheter.

– Det visade sig dock att det handlade om en lång process. Vi var förvisso beredda att vänta på den men samtidigt började vi få frågor från företag som ville hyra kontor och då kändes det lika bra att fortsätta på det spåret.

Senast byggnaden genomgick en renovering var när kommunen rustade upp den i mitten på 80- talet. Det fanns med andra ord en del att göra på de cirka 1000 kvadratmetrarna.

 

Både Mats och Mickan jobbar med annat på dagarna - hos Sollefteå kommun respektive Skatteverket - så sedan köpet har de spenderat många kvällar och helger i lokalerna.

– Vi körde igång med en rejäl uppfräschning så snart vi fick tillgång till byggnaden. Samtidigt åkte vi ut på studiebesök, bland annat till Tobaksmonopolet i Härnösand, för att få inspiration, säger Mickan och berättar att de bland annat har ökat ut de allmänna ytorna, byggt ett större lunchrum och sett till att alla kontor har samma färgsättning.

– Nu känns det mycket mer levande och många har kommenderat att det är kul att det lyser i fönstren på kvällarna.

De befintliga hyresgästerna har fått sällskap av flera nya och numera hyr åtta olika företag plats på Grand Företagshotell. Utöver de fasta kontoren finns det även möjlighet att hyra arbetsplatser för enstaka dagar, en uthyrningsform som Mats tror kommer växa i framtiden.

– Distansarbete har fått ett rejält uppsving nu i samband med pandemin och vi märker att det finns efterfrågan på tillfälliga kontorsplatser med tillgång till skrivare, nätverk, konferensrum och så vidare. Vi håller på med en hemsida för bokningar och kommer eventuellt avsätta ännu mer yta för den typen av platser i framtiden.

Även om de invändiga ytorna är modernt inredda och har har all teknik som kan behövas tillgänglig så råder det ingen tvekan om att det är en anrik byggnad i gammal stil. Rejäl takhöjd, stora fönster, en inglasad punschveranda på andra våningen och synliga bjälkar längs väggarna på översta våningen bidrar till en pampig känsla och trots att vägarna om ligger precis utanför är ljudnivån i lokalerna låg.

 


– Vi har försökt skapa en tilltalande grund som hänger ihop i hela huset men vi specialanpassar gärna utifrån våra hyresgästers önskemål. Hittills har vi fått till en bra grund men nu är tanken att detaljerna ska få växa fram och ge inredningen ännu mer personlighet, förklarar Mickan som ser fram emot att utveckla Grand Kontorshotell.

– Det har varit några intensiva månader av renovering så det känns jättekul att vi har fått en så bra start. Nu ser vi fram emot att pandemin ska lugna ner sig så vi kan samla våra hyresgäster och ha en gårdsfest tillsammans!