Bourbourn Corner

Junseles legendariska vattenhål på hörnet

För drygt 30 år sedan råkade Börje Norberg notera att det saknades en krog med utskänkningstillstånd i Junsele. Sedan dess har Corner House - eller Bourbon Corner som stället heter nu - varit ett välkänt vattenhål i Vilda Västra och ett självklart stopp för nöjen, god mat och dryck för både lokalbefolkning och besökare.

Börje är född på Backe BB men uppväxt i Stockholm. Föräldrarna träffades på kraftverksbygget i Gulsele och flyttade söderut när kraftverket var klart och vattenrallarna istället började bygga flygplatsen i Arlanda.


– Men jag var uppe mycket som liten och Junsele har alltid varit hemma, konstaterar Börje som hade som mål att lämna Stockholm innan han fyllde 30.

– Jag insåg att jag aldrig skulle ta mig därifrån annars. Jag hade egentligen siktet inställt på Skellefteå men precis efter att jag hade fyllt 30 åkte jag upp hit för att få en värdering på min mammas föräldrahem. Värderingsmannen dök inte upp så jag och min dåvarande flickvän bestämde oss för att äta en pizza så länge.

När det visade sig att det inte gick att beställa en starköl till maten föddes tanken om att fylla en lucka på marknaden i området.


– Vi insåg att det borde finnas en krog i Junsele! När vi väl fick kontakt med värderingsmannen nämnde vi idén och han kopplade ihop oss med en fastighetsägare i Vilhelmina. Istället för att sälja föräldrahemmet slutade det med att vi flyttade upp och startade Corner House.

Som enda pub inom ett stort område och med livemusik flera dagar i veckan var satsningen en given succé. Bara under första året gick det åt 27000 liter öl och hela huset gungade när folk åkte hela vägen från Ö-vik för att uppleva de legendariska partykvällarna i Junsele.

 


– Dom volymerna är i nivå med storkrogarna i Stockholm så det var verkligen party som gällde i början men så småningom började det dyka upp fler pubar i området. Att lära sig hälla upp en öl tar fem minuter så det var bara en tidsfråga innan fler skulle ge sig in i branschen. Därför insåg vi att det är mat som gäller om man ska klara sig på lång sikt.

Vilda Västern-temat som fanns med sedan starten finputsades under åren och matupplevelsen fick större plats. För ungefär 16 år sedan flyttade verksamheten till sina nuvarande lokaler och utökades med en hotelldel. Både företagsnamnet och ägarförhållandena har ändrats under åren men grundkonceptet har alltid varit detsamma och i folkmun kommer det förmodligen alltid bara vara namnet Corner som gäller.

 

– Idag heter vi Bourbon Corner och jag driver företaget tillsammans med min fru Helén. Nu i pandemitider går vi runt på oss två, våra barn som nu är i åldrar så dom kan hjälpa till plus ett stort stöd från folk här i byn, säger Börje som passar på att hylla gemenskapen som finns i byn.

– Vi ställer upp för varandra och det finns gott om drivna företagare som gillar att samarbeta, det har varit till stor hjälp ända sedan vi körde igång!

Kreativitet och utveckling har också varit återkommande framgångsfaktorer för Corner. Det senaste tillskottet i verksamheten kom när Börje och Helén häromåret köpte konferensflotten Galaxen som ligger förtöjd i Betarsjön.

– Det är en fantastisk anläggning som tyvärr aldrig gjordes helt klar. Vår plan var att fixa till det sista nu inför sommaren och köra igång mer aktivt där men i och med Corona så måste vi skjuta lite på det.

Coronan till trots står det dock inte helt stilla. Framför allt helgerna rullar enligt Börje på hyfsat och det finns lite idéer även i närtid.

– VI funderar på att bygga upp en Hojt-bar här utanför och skapa lite Pistvaktkänsla på helgerna. Det vore ju fantastiskt om folk kunde komma förbi i skoteroverall för en liten hojt efter jobbet en fredag nu när vintern är här på riktigt!