Företagsklimat

Feedback

Som företagare och entreprenör är du oerhört viktig för vår kommuns utveckling och tillväxt. Företagen och näringslivet är med och skapar de resurser som möjliggör samhällsutveckling och välfärd.

Se Sollefteås företagsklimat i Svenskt Näringslivs ranking härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Coronavirusets spridning har drabbat ett flertal små och lokala företag hårt. För att undvika konkurser, förenkla för våra företag och rädda arbetstillfällen sätter Sollefteå kommun in flera åtgärder för att stötta företagen. Vi hoppas att fler myndigheter och även större företag följer efter.

Staten har satt in en rad åtgärder för att förenkla för individer och företag. Åtgärderna bedöms dock ha liten påverkan på små och mindre företag.

Kommentarer från Sollefteå kommun,

- Många företag genomgår en väldigt tuff period och vi behöver hjälpas åt gemensamt för att underlätta för dem. Som privatpersoner ska vi ta vårt ansvar genom att fortsätta handla och stötta vårt lokala näringsliv. Men kommunen kan också dra sitt strå till stacken och vi kommer att fortsätta arbeta för att se hur vi kan underlätta, säger Birgitta Häggkvist 1.e vice ordförande i Kommunstyrelsen.

- För Sollefteå kommun är det självklart att i besvärliga tider hjälpa till och hitta lösningar för näringslivet inom vår kommun. Vi har därför tagit fram åtgärder för småföretagare som vi hoppas kan avlasta situationen. Tillsammans klarar vi utmaningen bäst, vi välkomnar företagskontakt med näringslivsavdelningen för stöttning i din specifika fråga, säger Anna-Sofia Kulluvaara kommunchef i Sollefteå kommun

Möjliga insatser för företag

  • Driver du enskild näringsverksamhet eller är småföretagare och har utestående fakturor till kommunen kan du kontakta oss för att få fakturan betald omgående. På så sätt kan betaltiden kortas och din likviditet stärkas.
  • Om företaget är på obestånd och har problem att betala fakturor från Sollefteå kommun ska betalningstiden förlängas. Hur länge sker i dialog med företagen och stort fokus sätts på att hitta individuella lösningar.
  • Om företaget är på obestånd ska Solatum Hus & Hem AB och kommunens fastighetsavdelning förlänga betalningstiden för hyra i lokaler för företag där Solatum eller kommunen är hyresvärd.
  • Kommunen genomför enbart absolut nödvändiga tillsyn och kommunens miljö- och byggenhet finns som stöd för företag i frågor som berör t.ex. smittspridning.
  • Uteserveringarna får tillstånd att öppna upp tidigare. Kommunen tar inte heller ut någon avgift för 2020. Dock ska en ansökan göras som tidigare.
  • Under rådande situation förstår vi att våra företagare står inför stora utmaningar. Därför erbjuder näringslivsenheten företag i kommunen stöd och hjälp med rådgivning. Vi hjälper dig att ta reda på vilka stöd och hjälp som finns att få via regionen, banker och andra myndigheter. Hör av dig till oss på kommun@solleftea.se så tar vi kontakt med dig.
  • Du hittar också mer information, tips och råd på www.verksamt.se länk till annan webbplats
    och www.rvn.se/utveckling/corona
  • Avskaffad avgift för hyra av torgplatser. Från och med 20/4 och tillsvidare tas ingen avgift ut av lokala företag som hyr torgplatser i Sollefteå kommun. Ansökan om torgplats ska fortfarande göras.

Välkommen att kontakta näringslivsenheten

Thomas Östlund - Näringslivschef
Mobil 070-211 15 38
E-post thomas.ostlund@solleftea.se

Sonja Granberg Olofsson - Näringslivsutvecklare
Mobil 070-713 49 06
E-post sonja.granberg-olofsson@solleftea.se

Jan Röhlander - Näringslivsutvecklare
Mobil 073-180 01 58
E-post jan.rohlander@solleftea.se