Regionens nya sparförslag slår återigen hårt mot Sollefteå

Region Västernorrlands nya sparförslag innebär att en femtedel av vårdplatserna vid Sollefteå sjukhus samt neddragningar på Hälsocentralen i Junsele och distriktssköterskemottagningen i Näsåker.

Kommentar från Sollefteå kommun,

 

- Personalen på Sollefteå sjukhus och Hälsocentralerna gör ett fantastiskt jobb. Tack vare deras engagemang och kunnande utsågs Sollefteå till ett av Sveriges bästa sjukhus i onsdags. Det är därför konstigt att Region Västernorrland åter föreslår stora nedskärningar på sitt bästa sjukhus och direkt efter utmärkelsen. Jag hoppas nu att politikerna i Region Västernorrland stoppar förslagen, säger Johan Andersson ordförande i kommunstyrelsen.

 

- Majoriteten i Region Västernorrland är snabba med att hävda att det finns tre sjukhus i länet. Men när det kommer till kraven på besparingar hamnar huvuddelen av dessa gång på gång i Sollefteå. Sedan 2015 har majoriteten av besparingspaket hamnat i Sollefteå samtidigt som regionledningen anklagar folkrörelsen i Sollefteå för att det är svårt att rekrytera personal till Västernorrland, säger Birgitta Häggkvist, vice ordförande i kommunstyrelsen.

 

- Mer centralisering inte är vägen framåt. Centraliseringsideologin har prövats om och om igen och resulterat i misslyckanden varje gång. Region Västernorrland har knappt återhämtat sig från senaste vändan och nu vill regionen slänga ut invånare, personal och patienter i ännu en åktur på centraliseringskarusellen, säger Kjell-Åke Sjöström, ordförande utskottet Vård- och Omsorg.

Publicerad: 2020-01-29

Skribent:

Medborgarservice