Domeijs stannar hemma i påsk

Uppmaningarna från myndigheter och regering är tydliga när det gäller resande i påsk, ändå kommer rapporter om att folk struntar i direktiven och fortsätter resa. Därför det viktigt att vi alla hjälps åt och påminner vänner, kollegor och bekanta om vikten att följa råden.

 

Några som tar läget på allvar och tar sitt ansvar för att minska smittspridningen är Henrik och Tove Domeij tillsammans med barnen Juno och Milo.

 

Vad hade ni på gång i vår?

– Vi hade koncentrerat det mesta av årets ledighet till veckorna kring påsk så vi hade väldigt mycket planerat här framöver. Häromdagen skulle vi åka till Lindvallen i Sälen och möta upp vårt vanliga gäng på 15 personer som både kommer från England och Stockholm. Vi brukar göra den resan varje år men den bestämde vi oss för att avboka redan innan de officiella uppmaningarna att inte resa började komma ut, säger Tove och fortsätter:

 

– Veckan efter påsk hade vi tänkt åka till vårt lantställe i Sörmland och träffa mina föräldrar och syskon och barnen skulle få hänga med sina kusiner. Dessutom skulle jag och Juno åka till London i slutet av april.

 

Varför bestämde ni er för att stanna hemma?

– För att inte riskera att sprida smitta. Lantsället ligger nära Flen där utbrottet har varit stort och mina föräldrar som är runt 70 skulle komma dit. Även om vi egentligen bara skulle vara i en stuga tillsammans och alla känner sig friska så är det inte läge att chansa. Dels kan någon bära på viruset utan att ha symptom dels för att man oundvikligen gör olika stopp på vägen som kan innebära en risk. Vi vill varken utsätta andra för smitta eller riskera att ta med mer virus hem och sprida det vidare här.

 

Hur känns det att ställa in?

– Det känns surt förstås, det svider att missa allt kul vi hade planerat men vad gör man? Nu finns det inte så mycket att välja på, det viktigaste är att skydda varandra och göra allt vi kan för att minska belastningen på vården. Det är ju inte sista chansen att resa, vi får planera om helt enkelt.

– Barnen blev mest besvikna över att inte få träffa kusinerna, det är ju lite svårt att förklara att vi inte kan åka när ingen av oss eller dom andra som skulle komma till lantstället är sjuka. Men dom är med på att det blir bäst för alla och ser fram emot att åka någon annan gång istället.

 

Vad gör ni istället för resorna ni ställde in?

– Vi har åkt mycket i backen här hemma, självklart med distans till andra åkare och så vidare, och vi har grillat korv och marshmallows hemma på gården istället. Vi försöker peppa barnen och göra utflykter här i närheten plus att vi köpte nya vårgarderober till dem för delar av semesterkassan. Henrik är präst och jobbar hemifrån mycket och jag jobbar inom vården. Nu när vi ändå blev hemma så passar jag på att jobba istället för att vara ledig, all personal behövs just nu så jag sparar semestern tills det här har passerat.

Publicerad: 2020-04-05

Skribent:

Medborgarservice