Sollefteå kommuns arbete med att stoppa bluff-fakturor

Det pratas en del om hur oseriösa företag har bedragit kommuner, landsting och myndigheter på mångmiljonbelopp. Även Sollefteå kommun har drabbats.

Under en femårsperiod (2012-2016) betalade Sollefteå kommun sammanlagt ut över 200 000 kronor till oseriösa företag. Även om summan över fem år inte är stor i förhållande till kommunens ekonomi så är det oacceptabelt att kommunala medel inte går till det de är avsedda för.

 

För att komma tillrätta med detta har vi bland annat investerat i system som gör det lättare att upptäcka bluffbolagen och även jobbat med informationen internt. Sedan 2016 har vi också lyckats stoppa utbetalningar till oseriösa företag, säger Majed Safaee kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

 

Varje år hanterar Sollefteå kommun någonstans mellan 40 - 45000 fakturor från en mängd olika leverantörer. Det har dessa aktörer utnyttjat och de har gjort sitt bästa för att förvirra och luras.

 

 - Det kan tillexempel handla om att använda kända företagsnamn och varumärken, att företagen skickat produkter och fakturor trots att de fått nej. Att de på ett oärligt sätt försökt få mottagaren att tacka ja till en tjänst eller produkt, säger Majed Safaee.

 

Även om kommunen lyckats stoppat ett antal bluff-fakturor så har tyvärr en del ramlat igenom systemet tidigare år.

 

- Därför har vi arbetat med att bli bättre på att informera internt om de gånger vi har varit föremål för liknande försök och vilka metoder som dessa bolag använt. Vi har också infört fler kontrollpunkter i betalningshanteringen som gör det enklare att upptäcka bluff-företag. Sedan slutet av 2016 har vi inte heller haft fler utbetalningar till oseriösa företag, avslutar Majed Safaee.

Publicerad: 2018-10-11

Skribent:

Medborgarservice