Sollefteå kommun fortsätter att bryta ny mark inom kosten

Skolmaten har historiskt haft ett dåligt rykte men stämmer ryktet med verkligheten? Många föräldrar med barn i skolan har själva erfarenheter från skolmaten under de år då halvfabrikaten och mikrovågsugnarna slog igenom på allvar i Sverige. Men mycket har hänt sedan dess.

Idag är kosten näringsrikare och bättre än någonsin tidigare. För att visa upp detta bjöds vårdnadshavare till en inspirationskväll och möjlighet att själva få äta samma mat som deras barn bjuds på lunchen. På menyn stod tacopaj och solskenssoppa.

- Vårt mål är att producera vällagad mat med bra råvaror, rätt näringsinnehåll och god smak. Vi jobbar kontinuerligt också med att utveckla värdskapet. Vi producerar ungefär 1 000 000 portioner varje år. Det är omöjligt för oss att producera mat som alla alltid tycker om, säger Johnny Olsson kostchef i Sollefteå kommun.


All forskning visar på att det är viktigt att barnen får i sig rätt kost med rätt energiinnehåll för att orka en hel skoldag. Erfarenheten visar också att skolmaten upplevs som god tills eleverna börjar på högstadiet och då sprids bilden av skolmaten som mindre bra jämfört med annan mat.


- Egentligen kan man säga att det är så att barn äter i stort sett allt som serveras fram till årskurs 7. Därför är det viktigt att vi också visar upp vår verksamhet för vårdnadshavarna så att de får se vilken mat som faktiskt serveras så att de kan ha en diskussion med sina barn om vikten av näringsriktig kost istället för det sockerspäckade som många gånger är alternativet, säger Johnny Olsson kostchef i Sollefteå kommun.


Bryter ny mark

Sollefteå kommun fortsätter att bryta ny mark inom kosten. Sedan tidigare har Sollefteå som första kommun gått in som andelsägare i ett lokalt jordbruk och ingått samarbete med lokala köttleverantörer.

 

Intresset från leverantörerna att delta i evenemanget var stort eftersom det gav leverantörerna möjlighet att träffa vårdnadshavarna direkt, något som inte är vanligt.

Under kvällen deltog kommunens grossist, MartinServera AB samt ett antal leverantörer som levererade smakprover och berättade om sina produkter.

- I den senaste livsmedelsupphandlingen från Sollefteå kommun, såg vi från Martin & Servera tydliga ambitioner att kommunen vill köpa allt mer svenskt- och lokalproducerat. Martin & Servera har sedan tidigare ett väl inarbetat sätt att framhålla norrländska producenter och nu satsar vi på ännu bredare front med att tydliggöra detta för offentliga kunder såsom skolor, förskolor mm, säger Mattias Rosenber från MartinServera AB.


En av leverantörerna som deltog under kvällen var Orkla Foods Sverige.


- Orkla Foods Sverige är väldigt stolta att få deltaga under denna unika dag i Sollefteå Kommun. Vi vill som livsmedelsleverantör vara med och leda samt påverka framtidens skolmat med fokus på hållbara livsmedel och måltider. Säger Henrik Öhman, Säljkårschef Orkla Foods Sverige.

Publicerad: 2018-04-12

Skribent:

Medborgarservice