Längdlandslaget tränar i Sollefteå

Den 4-11/8 tränar längdlandslagets damer på Hallstaberget i Sollefteå, som för övrigt är hemmaplan för stjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson. Totalt är 12 damer på plats under veckan.

Under onsdag eftermiddag genomfördes en pressträff där SVT, TV4, Expressen, Sportradion, Fondo Italia och Mittmedia var på plats.


De största stjärnorna hade ett späckat schema på pressträffen, men kommunen fick en pratstund med landslagstränaren Magnus Ingesson och åkaren Moa Lundgren från utvecklingslaget, som visade framfötterna rejält 2019 när hon tog guld i sprint under U23-VM.


Ebba Andersson fångades i farten mellan träningspass och intervjuer med press och TV. "Det är alltid roligt att vara på hemmaplan och bra för Sollefteå att vi kör läger här", säger Ebba.

SVT, TV4, Expressen, Sportradion, Fondo Italia och Mittmedia i full färd med att intervjua Ebba, Frida, Kalla, Stina med flera ur A-landslaget vid träningslägret på Hallstaberget.

Damtränaren Magnus Ingesson är nöjd med Sollefteå som träningsplats. - Att bo mitt i träningsområdet gör det extra smidigt för åkarna. Hallstaberget har bra och varierad terräng och rullskidbanan håller toppklass, säger Magnus.


Landslagstränaren Magnus Ingesson svarar på frågor:

Magnus är polis i grunden och har tidigare tränat Charlotte Kalla.


Hur mycket tränar damerna under lägret?

- De ligger på cirka 23-27 timmar och tränar 2 pass per dag. Högintensiv träning varvas med individuella styrkepass på Aquarena som ligger i närheten. Slalombacken sommartid är till exempel perfekt att nyttja till stavgång.


Träning och kost är viktigt liksom mental träning. Hur ser upplägget ut under veckan?

- Alla åkare har egna mentala coacher. Men självklart har vi inom landslaget utarbetat arbetssätt och rutiner, som ska vara bra för åkarna och teamet.


- Åkarna tränar tillsammans under veckan, men de har alla unika behov som det är viktigt att vi fångar upp för att de ska utveckla sin kapacitet på bästa sätt.


Hur ser formen ut i damlandslaget?

- Vi har en otrolig starkt landslag. De har tränat hårt sen maj och är mitt i sin tuffaste träningsperiod just nu. Sen gäller det att balansera detta så de hittar sin topp när det drar ihop sig till tävlingssäsong.


Förhoppningar inför säsongen 2019/2020?

- Vi har som sagt en fin bredd i truppen. Damerna presterade jättebra förra säsongen med 43 pallplatser + VM-medaljer. Det är klart det känns spännande inför vinterns tävlingar.


- Man får ha en ödmjuk inställning. Se varje åkare och utveckla dem mot sitt nästa bästa steg. Att hela tiden bygga från grunden för att ha bredd i gruppen är viktigt för oss.


Moa Lundgren från utvecklingslaget, som visade framfötterna rejält 2019 när hon tog guld i sprint vid U23-VM, fick chansen att träna med A-landslaget under veckan i Sollefteå.


I slutet av juni tränade åkarna i Torsby. Då liksom nu bjuds en framgångsrik damåkare från utvecklingslaget Team Svenska Spel in till lägret.


Moa Lundgren hemmahörande i Umeå var den som fick chansen att träna i Sollefteå med de erfarna storåkarna som bland annat Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson.


Moa Lundgren från utvecklingslaget svarar på frågor:


Hur känns formen under träningsveckan?

- Det går jättebra. Rullskidbanan är fantastisk och det finns härliga terrängspår för löpning. Kunde inte vara bättre.


- Vi är mitt inne i tyngsta träningsperioden nu, men jag känner mig pigg och njuter av att vara här.


- Jag var förresten här med U23 laget i juni också. Det känns som jag har spenderat mer tid i Sollefteå än hemma i Umeå i sommar.


Hur är stämningen i laget?

- Vi är ett härligt gäng som peppar varandra hela tiden. Jag är tacksam över att få chansen att kriga mot storåkarna ute på våra gemensamma träningsrundor.


Får du bestämma din egen träning under veckan?

Läger är ju läger och tränarna ger oss ju förutsättningarna. Men vissa pass får vi köra fritt. Det känns inspirerande med det upplägget.


Mål inför säsongen 2019/2020

- Jag laddar såklart inför SM. Sen ska försöka vara med och kriga om en pallplats i U23-VM 2020.


Hur känns det när du ska tävla och står på startlinjen?

Jag är alltid nervös. Men aldrig rädd. Nervositet är ju bra på ett sätt och gör mig laddad. Det är roligt att tävla!Note:

U23-VM genomförs 28/2-8/3 2020 i Oberwiesenthal, Tyskland.


Säsongen 2019/2020 är ett mästerskapsfritt år förutom för juniorer och U23-åkare.


Läs mer om landslaget, åkarna och tävlingarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad: 2019-08-09

Skribent:

Medborgarservice