PRAKTIKPLATSEN.SE

Att erbjuda, ansöka och administrera prao ska vara lätt! Därför har Sollefteå kommun bestämt använda Praktikplatsen.se, den används för samordning av praktik inom olika skolformer, däribland prao.

Praktikplatsen.se har utvecklats av Göteborgsregionen (GR) i nära samverkan med användare. Utgångspunkten är att alla elever ska ha likvärdiga möjligheter till kontakter med arbetslivet .

Så fungerar prao på praktikplatsen.se

För skola

https://ps.goteborgsregionen.se/engagera/bo0vy6uh

Praktikplatsen.se hjälper till att hålla koll på skolornas perioder samt arbetsplatsernas och elevernas bokningar. Den hjälper också att säkerställa närvaro under praotiden, för att hjälpa utbildningsanordnaren att hålla koll under praoperioden erbjuder praktikplatsen.se en funktion där arbetsgivaren fyller i elevens närvaro. På så sätt får utbildningsanordnaren både en tydlig bild av varje enskild elevs närvaro men kan också få en överblick över utbildningsenheten, kommunen eller regionens närvarostatistik.  

För elever

https://ps.goteborgsregionen.se/engagera/fcrste97

Elever ansöker om praoplats själva  

Eleverna loggar enkelt in på sajten några veckor innan praostart för att läsa arbetsgivarnas platsannonser och söka sina praoplatser. Därefter fördelar en algoritm praoplatserna utifrån elevernas val. Utbildningsanordnaren har möjlighet att gå igenom och anpassa denna fördelning utifrån varje enskild elevs förutsättningar. Information om bokad praoplats skickas till elever och arbetsgivare via systemets automatiska mail och meddelanden.  

För arbetsplatser

https://ps.goteborgsregionen.se/engagera/gqmzng7a

Arbetsplatsen kommer igång genom att skicka in en intresseanmälan. Därefter skapar praktiksamordnaren platsannons, med arbetsplatsens logotyp, en presentation av arbetsplatsen och branschen samt beskrivning av prao elevens arbetsuppgifter, arbetstider och de veckor som arbetsplatsen har möjlighet att ta emot en eller flera elever.

Platsannonsen blir sedan sökbar. Arbetsplatsen kan efter publicering följa hur många elever som söker praoplats, och vilka elever som slutligen blir bokade genom systemets automatiska matchning.

Riskbedömningen dokumenteras via praktikplatsen.se

Enligt arbetsmiljölagen har arbetsplatsen en skyl­dighet att göra en riskbedömning av arbetsplatsen och den minderårigas arbetsuppgifter.

 

Prao Intyg skickas automatiskt

Mot slutet av elevens praoperiod får arbetsplatserna ett mail om att fylla i ett intyg med närvaro och möjlighet att skriva ett omdöme. Eleven får sedan detta automatiskt genom skolan. Prao Intyget är en viktig referens för eleven, exempelvis när det är dags att skaffa sommarjobb, det är därför värdefullt när arbetsplatserna tar sig tid att fylla i dessa.