Earth week i Sollefteå kommun

Sollefteå kommun vill uppmärksamma Earth Hour genom att skapa lokala arrangemang för klimatet och för vår gemensamma livsmiljö under Earth week. Earth week startar den 25 mars och avslutas lördag den 30 mars, vilket också är dagen för Earth Hour.


Du kan redan den 16 mars delta i Earth Challenge, följ instruktionerna under rubriken delta i Earth Challenge.

 

Vad är Earth Hour?

 

 

Världsnaturfonden WWF startade år 2007 den internationella kampanjen Earth Hour, för att uppmärksamma beslutsfattare runt om i världen att bekämpa klimatförändringarna.

Redan idag märker vi av de förändringar som sker med klimatet och tillsammans kan vi agera för att begränsa och anpassa oss till förändringen. Under år 2018 deltog rekordmånga kommuner, 9 av 10 kommuner uppmärksammade Earth Hour på olika sätt.

Årets Earth Hor inträffar på lördag den 30 mars 2019 kl. 20.30-21.30. Årets fokus är klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Det är två ödesfrågor som vi alla behöver ta itu med – annars kan vi inte fortsätta leva på vår planet! Vad kan du göra? Det sätter vi ljuset på under veckan inför årets Earth Hour.länk till annan webbplats

 

Delta i Earth Challenge

Tillsammans kan vi tävla för Sollefteå! Svara på frågor - ensam eller i lag - och gör klimatsmarta gärningar (deeds) som enkelt visar hur du minskar din klimatpåverkan. Direkt i mobilen och helt kostnadsfritt. Vinst? De 10 främsta deedsters i Sollefteå vinner presentkort (100 kronor) som fungerar i många butiker och caféer i Sollefteå.

Earth Hour Challenge pågår 16 mars och slutar 30 mars. Anslut redan idag!

 

Gör så här för att vara med i tävlingen:

  1. Ladda ner Deedster via App Store eller Google Play och räkna ut ditt klimatavtryck.
  2. Klicka på knappen ”gå med i en utmaning” och välj WWF Earth Hour Challenge
  3. Ange Sollefteå. Nu kan du smygstarta med lite övningsfrågor och övningsuppdrag samt bjuda in andra till tävlingen.
  4. Tävlingen startar lördagen den 16 mars! Nu gäller det att minska din klimatpåverkan så mycket du kan genom att ta dig fram i den digitala banan och svara på frågor samt utföra gärningar, så kallade deeds.
  5. Följ dina, kommunens och resten av Sveriges kommuners framsteg direkt i appen. Flest deeds i genomsnitt/deltagare vinner!
  6. Lördagen den 30 mars klockan 20.30 börjar Earth Hour och Earth Hour Challenge avslutas.

 

Du kan även anmäla företag/organisation för att tävla. Mer info och anmälan gör du för ditt företag/organisation via earthhourchallenge.se.länk till annan webbplats Anmäl dig innan 10 mars för att vara säker på att komma med. När du anmält dig blir du kontaktad för mer information.

 

Vad händer i Sollefteå under Earth week?

 

Hur kan vi leva hållbart 2030

 

Frukostföreläsning med Christer Sanne på Reveljen. Kan vi fortsätta att leva ett modernt och bekvämt liv i Sverige och ändå ”rädda världen”?

 

Välkommen till den här gratis föreläsningen som handlar om hur vi kan tänkas leva på ett hållbart sätt på 2030-talet i Sverige – och dessutom med ett gott globalt samvete. För att göra det måste vi utveckla ny teknik för att leva smartare, med mindre belastning på jordens resurser. Vi måste också anpassa vår livsstil och välja bort vanor som är alltför miljöskadliga och resurskrävande.

Går det ändå att fortsätta att leva ett modernt, bekvämt liv i ett samhälle som är hållbart? Christer Sanne tror det är möjligt, men det kräver en del uppoffringar, och han försöker visa hur stora de kan bli för att vi ska kunna föra en sansad politisk debatt om framtiden.

Fritt inträde. Reveljen bjuder på frukost från kl. 07:30. Lokal: Reveljen, Hus 4, sal Europa. Föreläsningen börjar 07:45.

 

Anmäl dig på Reveljens hemsida eller följ denna länk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

 

Onsdag 27 mars kvällsföreläsning - Solceller

 

Vill du producera egen solel?

 

Välkommen på en gratis föreläsning om solenergi i Sollefteå! Onsdag 27/3, kl 18.30-20.00 på Hullsta gård.

Lars Andrén, en av Sveriges mest uppskattade föreläsare och en eldsjäl inom solenergi, kommer till Sollefteå för att hålla sitt strålande föredrag om solel, förmedlat med en god portion humor och energi.

Fritt inträde. Vi bjuder på fika.

 

Anmäl dig till Benny Wälitalo senast 20/3 till

kommunens Energi- och klimatrådgivare.
Benny Wälitalo, 0620-68 27 30,
benny.walitalo@solleftea.se

 

 

 

Publicerad: 2019-03-18

Medborgarservice