Sfi - Utbildning i svenska för invandrare

Som ny i Sverige är utbildning i svenska för invandrare (sfi) din väg in i det svenska samhället. Genom individuellt anpassade studier får du som vuxen grunderna i det svenska språket.

Studera på sfi

Sfi riktar sig till vuxna invandrare som behöver lära sig att tala, läsa och skriva svenska. För att få studera på sfi måste du:

  • Vara folkbokförd i Sollefteå kommun
  • Vara vuxen (från och med 1 juli det år du fyller 16)

Folkbokföring betyder att du är registrerad hos Skatteverket som boende i en kommun i Sverige. Alla som blir folkbokförda får ett personnummer.

Studierna är fördelade på 15 timmar i veckan med möjlighet till anpassningsbara lösningar. Undervisningen och litteraturen är kostnadsfri.

Varför ska du studera på sfi?

Genom att lära dig att tala, läsa och skriva svenska blir yrkeslivet och vardagen i det svenska samhället lättare. På sfi får du stöd och hjälp av kunniga lärare i arbetet med att lära dig det svenska språket.

Massflyktsdirektivet ger inte rätt till sfi

Många frågar om personer från Ukraina som fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har rätt att delta i sfi. Svaret är dessvärre nej, personer från Ukraina som har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd räknas enligt skollagen som bosatta i Sverige, men precis som för asylsökande är deras rätt till utbildning begränsad. De har inte rätt till sfi eller annan utbildning inom komvux. Läs mer om detta på Skolverkets hemsida, länk finns längre ned på sidan. Håll även koll där om dessa bestämmelser ändras.

Källor: 29 kapitlet 2-3 §§ skollagen.

Ansökan

Ansök till sfi genom att fylla i blanketten som du hittar längre ner på sidan. Om du behöver hjälp med din ansökan eller har andra frågor är du välkommen att kontakta Reveljens studie- och yrkesvägledare, Syv-reveljen@utb.solleftea.se.

Ansökningsblankett SFI Pdf, 163.3 kB.