Lyssna på sidan Lyssna

Längd

Svenska skidförbundet (SSF) erbjuder fem riksidrottsgymnasier (RIG) i längdåkning, varav ett finns i Sollefteå. Dessa gymnasier är riksrekryterande och satsar mot internationell elit.

Vision och syfte

Vi har följande vision för vår verksamhet här i Sollefteå:

Sollefteå Gymnasium är landets mest eftertraktade skola när det gäller att kombinera gymnasiestudier med intensiv satsning mot den yppersta världseliten i längdåkning.

Här finns de unika resurserna, de bästa tränarna och den bästa studie- och träningsmiljön!

Riksidrottsförbundets (RF) och SSF:s syfte med RIG-verksamheten är:

Att erbjuda stöd till talanger med bäst förutsättningar att som seniorer nå internationell elit och för dem skapa goda möjligheter att kombinera elitidrott och utbildning genom ett individanpassat, flexibelt och kompetent stöd i en kvalitetssäkrad studie- och elitidrottsmiljö präglad av glädje, utveckling och resultat.

Orten och träningsmiljön

Sollefteå är en ganska liten ort (ca 9000 invånare i tätorten) men här finns ändå tillgång till allt du behöver i vardagen och, i stort sett, allt ligger inom gång- eller cykelavstånd.

De flesta elever väljer att bo i en egen lägenhet och en liten stad innebär att de flesta lägenheterna ligger nära skolan och är även relativt billiga i pris.

Men framför allt erbjuder Sollefteå en perfekt miljö för längdåkare som vill satsa mot eliten. Anläggningen på Hallstaberget erbjuder fantastiska möjligheter till träning både på barmark och snö vilket understryks av att olika landslag (längd, skidskytte med flera) ofta väljer att förlägga sina träningsläger här.

På Hallstaberget finns en 5,4 km lång rullskidbana i kuperad och variationsrik terräng. Banan erbjuder många alternativa slingor och rankas av både aktiva och tränare som en av landets absolut bästa.

Runt Hallstaberget finns dessutom en kuperad terräng med oändliga möjligheter för löpning, mtb mm. I direkt anslutning till anläggningen finns även en slalombacke som är perfekt om du vill träna tuffa löp- eller skidgångsintervaller.

Vinter och snö innebär att du får tillgång till ett stort antal välpreparerade skidspår av högsta internationella klass. Vid normal snötillgång prepareras ca 60 km spår kontinuerligt och här finns alternativ både för elitåkaren och motionären.

För att säkerställa tidig snö på Hallstaberget finns här även ett konstsnöspår som totalt omfattar 7,4 km.

En annan, och viktig del, av träningsmiljön är de lokaler som Skidgymnasiet har till sitt förfogande. I dagsläget finns det stora (ca 1500 kvm) och specialanpassade lokaler för verksamheten.

Här finns ett stort och välutrustat gym med totalt sett 14 stakmaskiner (8 st Ski Erg och 6 st Ercolina) vilket gör att många elever kan jobba med överkroppsträning samtidigt.

Vidare finns lokaler för vallning, tvätt, omklädning, skidförvaring, pentry, samlingslokaler, tränarkontor samt ett labb med rullband för klassisk rullskidåkning, löpning eller skidgång.

Bandet används för att köra olika tester och träningspass och är dessutom mycket värdefullt då det gäller att träna teknik.

Under läsåret 2021-2022 kommer hela gymnasieskolan att bli en samlad enhet igen.

En större renovering av gamla GB-skolan pågår för fullt och i samband med detta byggs en helt ny byggnad som är avsedd endast för Skidgymnasiet (längd + skidskytte).

Detta innebär att vi får toppmoderna och anpassade lokaler med allt som verksamheten kräver och behöver. Utöver det vi har idag kommer ett nytt och brett rullband för skate att installeras i de nya lokalerna.

Träningsfilosofi och tränarna

Skidgymnasiet, längd har fyra heltidsanställda tränare som alla har GIH - utbildning (specialidrott) eller annan universitetsutbildning som är kvalificerande för uppdraget som tränare vid ett skidgymnasium.

Tränarna har alla haft en egen aktiv karriär inom skidsporten. Dessutom många års erfarenhet som landslagstränare på seniornivå och de har haft flertalet ledaruppdrag vid ex VM, OS och JVM.

Detta är några viktiga saker i vår träningsfilosofi:

  • Vi jobbar efter de rekommendationer som finns i SSF:s dokument Blågula Vägen.
  • Eleverna utbildas så att de får förståelse och kunskap om träningens upplägg och genomförande.
  • I årskurs 1 och 2 är det mer grundläggande träning. Innehåll och mängd i träningen varieras genom låg, mellan och volym veckor.
  • Årskurs 3 och 4 har större variationer i träningen, den är än mer individualiserad och har ett mer polariserat upplägg mellan låg, mellan och volym veckor.
  • Egna erfarenheter spelar in då det ex gäller att lägga ett så bra träningspussel som möjligt för varje individ eller grupp.
  • Ett viktigt och självklart mål är att det ska vara så bra kvalitet som möjligt på varje enskilt träningspass.
  • Då det gäller styrketräningen görs en progression efter förmåga och behov. Individuella program görs beroende på behov och fokus där bl a Exorlive används. Styrkan tränas både som gemensamma pass och under eget ansvar.

Alla elever har ett individualiserat träningsprogram (vi jobbar med G drive) från och med period 1 det år de antagits till Skidgymnasiet. Detta innebär att eleverna har hjälp och uppföljning från tränarna redan under sommarlovet efter årskurs 9.

Vi strävar efter att:

  • Träna rätt och smart!
  • Träna med rätt intensitet på alla pass!
  • Träna med glädje och sporra varandra!
  • Ständigt jobba med individuell utveckling!

För oss är alltid ELEVEN i centrum där människan kommer i första hand - mår du bra och trivs med din tillvaro finns det mycket större utsikter att du lyckas med dina insatser och resultat på träning och tävling.

Hur ser dagarna ut på Skidgymnasiet?

Som elev vid Skidgymnasiet kan du kombinera din elitsatsning med studier på följande program:

  • Naturvetenskap (även inriktning SAM)
  • Samhälle
  • Teknik
  • Ekonomi
  • Vård- och omsorg
  • Barn- och fritid
  • Fordon och Transport

Längdåkningen är ett skolämne som kallas specialidrott och som elev på Skidgymnasiet har du detta ämne 4 halvdagar varje vecka.

Går du ex i årskurs 1 har du specialidrott måndag kl 13.00-16.00, onsdag och torsdag kl 8.00-11.00 och fredag kl 13.00-16.00. Tisdagen är hel skoldag då du bara läser övriga skolämnen.

En vanlig dag (om du tränar förmiddag) på Skidgymnasiet kan se ut så här:

Samling kl 8.00 då du ska vara ombytt och klar. Är det skidåkning på programmet ska även dina skidor vara vallade och klara.

Vid samlingen är det oftast en del allmän info samt att vi går igenom mål, syfte och genomförande av dagens träningspass.

En stor del av träningspassen genomförs i terrängen uppe på Hallstaberget.

Då det är behov av att transportera eleverna har Skidgymnasiet tillgång till 3 st nya och fräscha minibussar för detta ändamål. För att transporterna ska ske så säkert som möjligt är alla bussar utrustade med 4-hjulsdrift.

Passen genomförs helt eller delvis individuellt och ibland kör vi helt gemensamma pass. Tränarna (oftast 2) är alltid med ute på träningarna och något som vi jobbar mycket med är teknikträning individuellt eller i grupp.

Efter träningen är det ombyte och dusch på skolan innan det är dags för lunch.

Resten av skoldagen är det vanliga lektioner och skoldagen slutar ca kl 15.30.

Normalt sett har eleverna tränat klart för dagen då de lämnar skolan och kan ägna kvällen åt läxor och fritid.

En annan viktig sak är att fylla i sin träningsdagbok efter träningspasset.

Alla elever vid Skidgymnasiet får tillgång till en webbaserad träningsdagbok. Denna kan användas av elever och tränare var och när som helst bara det finns en lämplig enhet samt en internetuppkoppling.

Träningsdagboken ska fyllas i dagligen, först och främst för elevernas egen skull men även så att tränarna kan följa och coacha eleverna på ett bra sätt.

Detta är särskilt viktigt då eleverna inte är på skolan, ex under lov och liknande.

Olika tester och medicinsk support

Under läsåret får eleverna genomföra lite olika tester där målet är en individuell progression och utveckling.

Några tester som vi genomför regelbundet är:

  • Det legendariska Hallstatestet ca 3 ggr/år.
  • 3000 m på bana ca 2-3 ggr/år.
  • 1000 m stakmaskin (Ski Erg) ca 3 ggr/år.
  • Styrke- och spänsttester ca 3 ggr/år.
  • Tester på rullbandet ca 3 ggr/år.

Utöver ovanstående tester görs en en screening av alla elevers rörlighet. Denna görs under ledning av erfarna och duktiga fysioterapeuter och ger eleverna konkreta tips och råd på övningar som förbättrar deras rörlighet, styrka och (indirekt) tekniken i skidspåret.

För att säkerställa att det är ok att börja träna lite mer och, för många, lite hårdare får alla nya elever göra en så kallad hjärtscreening då de börjar vid Skidgymnasiet.

Dessutom görs regelbundna blodtester på eleverna 1-3 gånger/år beroende på kön och behov.

Skolan har både skolläkare och skolsköterska som engagerar sig mycket i skidelevernas hälsa och välbefinnande. Vid behov kan de remittera eleverna vidare till allmänvården.

I tillägg till detta har alla elever vid Skidgymnasiet möjlighet att teckna en egen sjukförsäkring som möjliggör snabbare vård vid skada eller sjukdom.

Teori

Den största delen av ämnet specialidrott består givetvis av träning i olika former men du får även en omfattande teoretisk utbildning i detta ämne.

Syftet är att du ska få en större kunskap och förståelse inom en rad olika områden vilket i sin tur gör att du ex vet hur och varför du ska träna olika moment, vad som är viktigt för att tillgodogöra sig träningen på bästa sätt osv.

Detta är de delar som ingår i Skidgymnasiets teoriutbildning:

  • Fysiologi
  • Träningslära
  • Träningsplanering
  • Kost - teori och praktik
  • Idrottspsykologi
  • Anatomi
  • Idrottsskador
  • Tester
  • Ledarskap - teori och praktik
  • Etik och moral inkl Värdegrund
  • Antidoping inkl en certifiering Ren Vinnare
  • Materielvård och Vallning

Specialidrott består av ett antal kurser som innehåller både praktik (träning, tävling mm) och teori där betyg ges i respektive kurs.

Läger och utbyten

Läsåret startas med ett inskolningsläger och teambuilding den första helgen.

Under september månad genomförs sedan ett höstläger där plats och träningsinnehåll kan variera lite år från år. Ex har vi haft fjälläger med fokus på barmarksträning i en fin miljö men vi har också varit på snö i skidtunneln i Torsby.

Under november månad har vi två snöläger där tillgången på snö styr väldigt mycket var dessa läger förläggs.

Alla dessa läger är kostnadsfria för eleverna!

Utöver ovanstående lägerverksamhet är målsättningen att var 4:e år genomföra ett läger på hög höjd i mellaneuropa. Tanken är alltså att, alla elever, ska få vara med på ett sådant läger under sin gymnasietid. 2018 hade vi detta läger i italienska Antholz.

Då det gäller detta läger får eleverna betala knappt halva totalkostnaden.

Skidgymnasiet har sedan många år tillbaka ett årligt utbyte med två motsvarande verksamheter i Chamberý (Frankrike) och Lahti (Finland). Värdskapet alternerar mellan de tre platserna så var tredje år är vi i Sollefteå värdar för utbytet. De andra åren får några av våra elever + tränare åka en höstvecka till Frankrike eller Finland och på plats vara med och uppleva hur våra utländska vänner bedriver sin verksamhet.

Tävlingar

Att få tävla i den sport man brinner för är självklart något att längta till och höjdpunkten för alla elever vid Skidgymnasiet.

För de flesta är målet att prestera bra vid vinterns Junior Cup- tävlingar samt JSM men för andra kan målet vara ännu högre ställt då de kanske siktar på en plats till JVM eller Juniorlandskampen.

Tränarna vid Skidgymnasiet är naturligtvis med på alla de större tävlingarna som ett stöd men även för att se hur eleverna hanterar tävlings situationen. Ofta görs det ett arbete, ex filmning eller kapacitetsanalys, som sedan blir en hjälp för eleverna i deras fortsatta träning och tävling.

Tränarna finns även på plats vid de större ungdoms tävlingarna för att på plats få se och träffa ungdomar som sökt till Skidgymnasiet.

Vilka elever har gått på Skidgymnasiet i Sollefteå?

Skidgymnasiet startade upp sin verksamhet i Sollefteå 1979 och många blivande världsstjärnor har startat sin satsning mot eliten här.

Listan kan göras (nästan) hur lång som helst men här kommer namnen på några som alla studerat här i Sollefteå:

  • Ebba Andersson
  • Frida Karlsson
  • William Poromaa
  • Johan Olsson
  • Anna Olsson
  • Jörgen Brink
  • Evelina Settlin
  • Fredrik Andersson
  • Britta Johansson-Norgren
  • Magdalena Forsberg
  • Marie-Helene Östlund

med flera…

Vi är även stolta och glada över att många fd elever är kvar inom längdåkningen på olika sätt. Ex är många ledare, tränare eller vallare på hög nationell eller internationell nivå vilket känns som ett gott betyg för den utbildning de fått här på Skidgymnasiet.

Antagning till Skidgymnasiet

Under innevarande 3 årsperiod har Skidgymnasiet i Sollefteå tilldelats 17 elevplatser på RIG, vilket innebär att ca 6 elever kan tas in varje år.

Från och med 2017 har vi även möjlighet till intag av NIU - elever och det totala antalet (RIG + NIU) som kan tas varje år är ca 8 elever.

Ansökan till Skidgymnasiet görs via Svenska Skidförbundets (SSF) ansökningssida vilken är öppen mellan 1/10 - 1/12.

Då ansökningstiden gått ut kallas du sedan till en träff (vanligtvis i januari) vid den skolan du sökt till i första hand. Vid träffen blir det information om hur arbetet med antagningen går till, enskilda intervjuer samt några fysiska tester vilket alla skidgymnasier gör på samma sätt.

Alla behöver sedan göra en vanlig ansökan till önskat program på den gymnasieskola du vill gå på.

Arbetet med antagning till skidgymnasierna brukar vara avslutat och klart någon gång i slutet av mars.

Vid vårt Skidgymnasium har vi sedan en träff med alla antagna elever + föräldrar. Denna träff brukar vara två dagar i maj där vi går igenom allt som eleverna och föräldrarna behöver veta för att få en bra och trygg skolstart till hösten

Länken till SSF:s ansökningssida finns nedan. På denna sida hittar du även mer information om antagningsprocessen

Kontakt

Vid frågor kan du kontakta någon av tränarna eller ansvarig skolledare - se kontaktinfo på Skidgymnasiets startsida

Läs även gärna informationsbladet om Skidgymnasiet - du hittar länken på Skidgymnasiets startsida.

Följ oss gärna på Instagram (sollefteaskidgym) och Facebook. Länkar finns nedan.

Skidgymnasium Längd på Instagram