Mittlitt är i full gång

I fredags drog Mittlitt igång, den två veckor långa litteraturfestivalen som Sollefteå kommun arrangerar tillsammans med Region Västernorrland och ett flertal lokala aktörer.

Startskottet gick i form av en sprakande gala på Hotell Hallstaberget i fredags och nu väntar alltså nästan två veckor av spännande aktiviteter inom det breda området litteratur.

– Förberedelserna inför Mittlitt har pågått länge men på många sätt är det nu det är dags för oss att leverera, konstaterar Eva Mårtensson som är bibliotekschef och berättar att alla på biblioteket samt många från andra delar av kommunens personalstyrka inom kulturen jobbar för fullt med att få festivalen att snurra samtidigt som den ordinarie verksamheten också är igång.

– Mittlitt är ett vänortsprojekt där tanken är att arrangemanget ska flytta runt mellan olika orter från år till år. Det är både spännande och skrämmande att vara först ut, vi trampar ju upp stigar som efterkommande arrangörer ska kunna följa när det blir deras tur.

Värdskap är en viktig del av projektet och alla inblandade fokuserar fullt ut på att bjuda både besökare och inbjudna författare, föreläsare och artister på en bra helhetsupplevelse i Sollefteå kommun.

– Vi får verkligen gå utanför våra ordinarie arbetsuppgifter och jobba med problemlösning! Vi skjutsar och hämtar författare, roddar med ljud och ljus, justerar planeringar och fixar diverse oförutsedda saker. Om det är nåt som har blivit tydligt hittills så är det att silvertejp fixar allt, skrattar Eva som ser fram emot resten av festivalen.

– Ikväll får vi till exempel författarbesök av Mats Jonsson på Sollefteå bibliotek klockan 19.00. Han har både skrivit om sin uppväxt i Bollstabruk och nyligen varit nominerad till Augustpriset för sin bok När vi var samer, för övrigt den första serieroman som någonsin nominerats till det priset.

Nästa helg är det dags för Författarflotte på Galaxen i Junsele där det både blir middag och författarsamtal med deckarförfattarna Ingrid Elfberg och Karin Alfredsson med den vackra Betarsjön som fond.

– Det kommer verkligen bli en unik upplevelse så jag passar gärna på att tipsa om att boka in sig den 29 oktober klockan 14.30. Det finns fortfarande platser kvar men det kan vara bra att vara ute i god tid så de inte hinner ta slut, tipsar Eva.

– Nästa vecka är det läslov och då riktar vi oss lite extra mot barn och ungdomar. Det är gott om aktiviteter hela veckan och den stora avslutningen är Familjefestivalen på Hullsta Gård den 5 november. Då blir det bland annat bokcirkus, teaterföreställning och 50-årskalas för Alfons Åberg. Dessutom får vi besök av Gustav Lord som bland annat har illustrerat Yumi & Tomus barnböcker och författarna Callum Bloodworth och Elin Holmberg.

Hela programmet för festivalen finns att se via Regionens hemsida, rvn.se, eller Mittlitts kanaler på Facebook och Instagram.

– Vi går verkligen all in för att leverera en riktigt bra festival och bygga en stabil grund för Mittlitt inför åren som kommer, säger Eva och avslutar:

– Den samlade mängden författarbesök och aktiviteter som genomförs under de här veckorna är verkligen imponerande och definitivt något jag tycker man ska passa på att uppleva!