Sollefteå bibliotek uppmärksammas för sitt arbete med barnrättsfrågor

Elin Molin och Marianne Byström peka mot Sollefteå bibliotek

Elin Molin, bibliotekspedagog och Marianne Byström, bibliotekarie på Sollefteå bibliotek är glada och stolta över barnrättsutmärkelsen Elefanten 2020

Årets barnrättsutmärkelse Elefanten 2020 som delas ut av Svenska biblioteksföreningen har gått till Barnrättsombuden i Västernorrland. Elin Molin och Marianne Byström är ombud vid Sollefteå bibliotek. Priset delas ut för deras arbete med barnrättsfrågor och barnkonventionen.

- Det här är så fantastiskt roligt och otroligt hedrande, att bli uppmärksammade på det här fina sättet kring vårt arbete med en sådan otroligt viktig fråga, säger Elin och Marianne.

Vad är viktigast att satsa på för barnen?

- Det finns många viktiga delar i detta arbete. En av dessa är att biblioteksrummen ska kännas trygga, inkluderande och tillgängliga för barn och unga, säger Elin.

- En annan viktig del är att sprida kunskap om barnkonventionen och dess betydelse, att synliggöra barnrättsarbetet och förtydliga att det är ett arbete som alla ska göra, fortsätter Elin.

I en enkätundersökning som gjorts kring miljön på biblioteket svarade barnen: Att det ska vara tryggt, tyst och lugnt med många härliga sittplatser. Och att man ska kunna låna och läsa böcker.

- Att arbeta med barnrättsfrågor är ett ständigt pågående arbete och vi behöver ha en kontinuerlig dialog med barn och unga. Efter invigningen av våra nya lokaler är det viktigt för oss att utvärdera, hur blev det, vad tycker barnen om lokalerna, tycker de att det blev en mysig och lugn plats, säger Elin.

- Barn och unga är vår framtid och det absolut viktigaste arbete alla vi vuxna har är att skapa de bästa förutsättningarna vi bara kan för att de ska få en bra start i livet, avslutar Elin och Marianne.

Mer om utmärkelsen och juryns motivering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.