Norrdans och Teater Västernorrland presenterar scenkonst i Norrland genom qr-koder

Nu väcker danskompaniet Norrdans och Teater Västernorrland konstverk och torg till liv genom att erbjuda scenkonst i det offentliga rummet. På 24 platser runt om i Norrland kan publiken från och med den 7 maj njuta av dans och teater genom sin mobil. I Sollefteå blir platsen för ljuddramat Orrtorget.

- När vi går in i nya former av digitalisering hoppas jag att dans och konst kan göra anspråk på den nya tekniska utvecklingen, säger Malika Ali, Norrdans.

Idémakaren bakom konceptet är danskonstnären Malika Ali från Tyskland och det var under den första nedstängningen i hemlandet som hon under sina dagliga promenader kläckte idén att kombinera fysiska konstverk med samtida dans. Tanken är att ge offentlig konst nytt liv och nya perspektiv. Genom att skanna en qr-kod kommer ett danskonstverk, som är gjort i samarbete med filmskaparen Måns Berthas, att spelas upp som utspelar sig på just den plats som personen befinner sig.

- Det kan vara vid en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till. Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och både platsen och konstverket blir en ny upplevelse, säger hon.

Projektet hann inte genomföras i Tyskland eftersom Malika Ali hösten 2020 flyttade till Härnösand för att arbeta på Norrdans. Nu genomförs istället projektet som går under namnet ”Motion Portals” på 20 platser i fyra norrländska städer.

Och Teater Västernorrland var inte sena att haka på lägger till fyra olika ljuddraman kopplade till fyra olika torg under samlingsnamnet ”Platsen”.

- Norrdans har gjort flera roliga uppsökande projekt under pandemin och jag tänkte att vi hade mycket att lära av dem på det området. Vi presenterar ett antal verk som utspelar sig mitt i medborgarnas vardag, med en twist, säger Kristoffer Berglund, teaterchef på Teater Västernorrland.

Restriktionerna under pandemin har inneburit stora begränsningar för scenkonsten och möjligheterna att nå ut till publiken. Att plantera konsten i stadsbilden hoppas Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, förutom att erbjuda en konstupplevelse, ska attrahera ny publik.

- Vi vill alltid komma nära, i allt vi gör. Att levandegöra konst i det offentliga rummet genom att addera kroppen skapar på många sätt en hybridform av konst. Många kan uppleva att tröskeln till teaterhuset/besöket är hög. Med ”Motion Portals” hoppas jag att finna nya publikgrupper, säger Martin Forsberg.

Här kan du uppleva Teater Västernorrlands fyra olika ljuddramer ”Platsen”:

Sollefteå
Orrtorget, ”Om allting skiter sig”

Sundsvall
Stora Torget, ”Minns du?”

Härnösand
Torget, ”Genom vind, snö och solsken”

Ånge
Centraltorget, ”Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden”

Vid dessa konstverk och platser kan du uppleva Norrdans Motion Portals:

Sundsvall
Nära Nya Hamngatan 15, konstverket Mötet
Nära Nya Hamngatan 19, konstverket Gryning
Köpmangatan 19, konstverket Folkvimmel
Kyrkogatan 19 (Stora torget), vid Rikstelefonen
Esplanaden 9, fontänen i Vängåvan

Örnsköldsvik
Framnäskajen vid Fjällräven Center, konstverket Tellus
Örnsköldsviks museum och konsthall, konstverket Gestalt i Storm
Storgatan/Köpmangatan, konstverken Jimmys
Örnsköldskolan, konstverket Station/Giraffer
Trappan vid Arken, konstverket Det tidlösa landskapet

Umeå
Tunneln vid Järnvägstorget, konstverket Lev! ”Sara Lidmans tankegångar”
Årstidernas park, konstverket Constructing a New World “Jungle gym”
Järnvägstorget, konstverket Grön eld
Operaplan, konstverket Laddningsplats för ljushuvuden
Konstnärligt campus, konstverket Julia

Östersund
Badhusparken, konstverket Far och son
Dalhemsparken, träramen bredvid utegymmet, konstverket Wood Box
Stortorget, konstverket Kören
Skateparken, under Frösöbron
Vägtunnel mot körfältet, konstverket Sköldpaddshjärtat