Vattentornet räddas och flyttas!

Bild på gamla regementet och vattentornet i bakgrunden.

Den 13 ton tunga Vattentornet har flyttats till sin nya plats längs Riksväg 90 mittemot Granngården. Sollefteå kommun köpte tornet i början av 2019 för att restaurera och flytta den.

Vattentornet försörjde Försvarsmaktens matsal vid "gamla lägret" i Sollefteå kommun med vatten. Idén till att bygga in vattentanken i en kyrkliknande konstruktion kom 1901. Anledningen var att risken för sabotage och förstörelse ansågs vara mindre om vattentanken gömdes inne i en konstruktion som liknade ett kyrktorn.

Själva vattentanken i tornet vägde nästan 10 ton och var i rostfritt stål. Men hade någon gång längs historiens gång betäckts med cement. Förmodligen för att man försökt stoppa en läcka.

Ett gediget arbete med att stadga tornet inför en flytt, bila ut cementen och att ta bort själva vattentanken har pågått under nästan ett års tid. Till våren kommer processen inledas för att rusta upp tornet till sin forna glans.

Enligt uppgifter finns det ytterligare två liknande vattentorn i Sverige, dessa ska finnas i Jämtland och Skansen i Sollefteå.