Hallstabacken utvecklas med Downhill och crosscountrycykling!

Redan till midsommar är det tanken att man ska kunna börja cykla ner för Hallstabacken.

Hösten 2020 besökte en delegation bestående av företagare, tjänstemän och politiker Järvsö för att se hur näringslivet arbetat med att utveckla besöksnäringen och cykelturismen på orten.

Besöket mynnade ut i ett samarbete mellan kommunen och näringslivet för att se över förutsättningarna för liknande anläggning i Sollefteå.

Företagarna Sollefteå arbetade fram ett koncept för att utveckla Hallstabacken så att säsongen förlängs och backen kan nyttjas under en längre period på året.

Totalt ska det byggas 3 downhillbanor som ska passa såväl nybörjare som proffs. På området ska det också utvecklas leder för crosscountrycykling och en teknikbana för barn.

– Vi kunde konstatera att det finns stor potential att bygga upp något som skulle passa cykelintresserade på många nivåer och samtidigt bidra till att förlänga säsongen för besöksnäringen i kommunen, säger Magnus Lidström på Företagarna i Sollefteå som har varit med och tagit fram planerna för bygget.

Satsningen ska finansieras i ett samarbete mellan näringslivet och kommunen. Näringslivet går in med 500 000 kronor i form av pengar, material och tjänster. Medan kommunen investerar 1 miljon kronor under 2021 samt finansierar driften av anläggningen. För kommunens del finansieras satsningen med statliga medel avsatta för näringslivsutveckling.

– Det här är en satsning som näringslivet prioriterat och som man verkligen tror kommer att leda till en stark utveckling för besöksnäringen. När näringslivet går samman och så tydligt visar att de tror på en satsning genom att själva vara med och finansiera den så vill vi också göra det till verklighet, säger Johan Andersson, Kommunstyrelsens ordförande.